fbpx

5 årige børns hjerner sluger  kroppens energi

De fleste af os opfatter, mental aktivitet, hjerner og tænkning som noget roligt og køligt. Det er tilsvarende overraskende for de fleste, hvor meget energi, det kræver at opretholde en normal hjerneaktivitet: I den tidlige del af barndommen kan hjernen sluge næsten halvdelen af kroppens energi.

5 årige børns hjerner sluger kroppens energi

Dette har derfor også inflydelse på den samlede energiomsætning i kroppen og kan være en medvirkende faktor ved overvægt. Christopher Kuzawa er en af forfatterne på en ny undersøgelse, der har set på disse sammenhænge. Han siger at “…vi ved at, det er afgørende  for vægtforøgelse, hvor meget energi vores krop forbrænder. Men når at barn er 5 år, så vil deres hjerne forbruge næsen halvdelen af energien omsat i deres krop. Og på trods af dette, har vi næsten ingen viden om, hvor meget hjernens energiforbrug varierer mellem børn. Der er altså et enorm hul i vores viden om vores energiforbrug.”

Kuzawa og hans kollegers fokus er derfor at skabe mere opmærksomhed omkring hjernens energiforbrug. Og de opfordrer til at man i højere grad måler hjernens energiforbrug i undersøgelser af børns udvikling og risiko for overvægt. De har i tidligere undersøgelser påvist at i de perioder, hvor børns hjerner forbruger en større andel af kroppens energi, vil der være en relativt mindre vægtforøgelse. Vægtforøgelsen accellererer igen for ældre børn efterhånden som hjernens energibehov falder. 

Dette har bekræftet, hvad man længe har antaget: At børn i sammenligning med unger hos andre primater vokser langsomt fordi deres hjerner kræver ekstreme mængder energi for at udvikle sig. 

  Dopamin mangel kan skyldes inflammation     Hjernens dopamin systemer, der står for motivation af indlært adfærd, er direkte påvirket af inflammation på lavt niveau. Dopamin mangel giver en øget sårbarhed over for anhedoni, apati og depression. Mange mennesker har inflammation, der skyldes kronisk stress, overvægt, metabolsk syndrom, aldring eller andre årsager. Når det […]
I den tidlige del af barndommen kan hjernen sluge halvdelen af kroppens energi.
Hjerne og kost har tidligere været et kontroversielt emne. Nu viser forskning at kosten indvirker på hjernens hvide væv og kan gøre os sårbare for blodpropper i hjernen, føre til demens, alzheimers syddom og give en tendens til kognitive svækkelser, der ikke når et niveau, der fører til en diagnose.
Insulinresistens ses som led i kroppens normale og hensigtsmæssige tilpasning til specielle tilstande, men også ved nogle sygdomme. Insulinresistens er dog ikke i sig selv en sygdom.
Overspisning - hjælp og rådgivning: Selvdiciplin er vigtig. Men høj-kalorie fødevarer påvirker belønningskredsløb i din hjerne, på måder der gør selvkontrol vanskelig.
previous arrow
next arrow
Slider

Forfatter info:

Lars Steffensen, MSc Psykologi, steffensen@impulskontrol.dk

Mine artikler er en blanding af lettilgængelige introduktioner og artikler om psykologisk og psykiatrisk forskning. Jeg er specielt fokuseret på komorbiditet, eksekutive funktioner og transdiagnostisk behandling.

https://youtu.be/IW8jTpb5EpY

Download Borderline Kompendium E-book

impulskontrol.dk facebook gruppe

Brug vores facebook gruppe til at diskutere og dele erfaringer.

MediaCreeper

Kilder:

 

ScienceDaily (2019): New paper proposes that variation in brain energy expenditure during childhood could be linked to obesity risk

Christopher W. Kuzawa, Clancy Blair. A hypothesis linking the energy demand of the brain to obesity risk. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2019; 201816908 DOI: 10.1073/pnas.1816908116