fbpx

 

Anoreksi og konsekvenser

Nikki Glaser

Nikki Glaser er komiker og har sit eget radio show i Los Angeles. Hun er ung, moderne, succesfuld, tæt på at blive en verdernsstjerne og en af de bedste stand-up’ere idag. Hun har været deltager i showet “Dancing with the Stars”. Hun lever en særdeles sund livsstil, har været afholdende ift. alkohol i en årrække og spiser vagansk.

Wikipedia: Nikki Glaser blev født den 1. juni 1984 i Cincinnati, Ohio, datter af Julie E. (née Burke) og Edward J. Glaser. Hun har tyske og irske aner. Glaser tilbragte det meste af sin barndom i St. Louis, Missouri.

Hun ser også ud til at have helt styr på resten af sit liv, sin karriere, sex og forhold. Men sådan har det ikke altid været. I en Bert Kreischer podcast fra juli 2018 fortæller Nikki sin historie om livet som studerende med anorexi:

Tv eller film!

Nikki ville fra starten gerne være berømt. Men hun tænkte ikke engang på stand-up som en rigtig karriere: “Jeg var bare ligesom: ‘Jeg vil være skuespiller! Jeg ville være på film eller tv!’ Men jeg var bare ikke specielt god til at spille de roller jeg forsøgte at få. Det gik dårligt, når jeg var til audition for en rolle. Heldigvis ville de ikke have mig, og det er forklaringen på, at jeg i stedet blev fokuseret på at blive stand-up komiker.

Nikki forklarer, at hun blev stand-up’er fordi hun var anorektisk: “For at gøre en lang historie kort, så blev jeg alvorligt anorektisk i løbet af det sidste år på gymnasiet. Og røg på hospitalet i en tilstand nær døden. Jeg overbeviste alle om, at jeg var ok. Blev udskrevet og startede på universitetet. Jeg ønskede at dø. Jeg sultede mig selv fordi mit liv var et helvede.

Ingen havde lyst til at være venner med mig fordi jeg lignede et skellet. Jeg lignede en af de personer, du ser på gaden og tænker “Oh gud! Hun må være anorektisk!” Jeg lignede én, der lige var sluppet ud af Auschwitz! Ingen ville tale med mig eller være venner med mig.

Klassens klovn

Så jeg tillagde mig den her ekstreme personlighed, som altid kunne være morsom. Hvilket faktisk var mærkeligt, fordi jeg ikke tidligere havde været specielt sjov. Ingen ville tidligere have tænkt at jeg ville vokse op og blive klassens klovn. Men folk begyndte at sige til mig, at jeg skulle blive stand-up komiker.

Jeg havde mest lyst til at dø. Jeg ønskede at dø og planlagde at dø. Jeg havde det sådan, at hvis jeg ikke kunne blive skuespiller, og ikke kunne være på TV, så kunne jeg lige så godt dø. Jeg kan ikke bare blive skolelærer eller noget i den retning. Så jeg ville før eller siden dø, enten ved at sulte mig selv ihjel eller en eller anden måde. For det er hele pointen med mit liv: At være på TV.

“Så så snart jeg hørte det om, at man kunne blive stand-up’er, så tænkte jeg OK! Og jeg googlede Sarah Silverman, så hendes stand-up og tænkte “Holy Fuck! Ikke alene er hun en kvinde, som gør sådan noget, men hun styrer for vildt! Og hun er min yndlingsperson på tv overhovedet! Jeg var helt blæst.”

Du ser virkelig godt ud!

Bert: “Kan du huske hvornår din anoreksi startde?

Nikki: “Oh yes! På dagen. Jeg havde altid haft problemer med min vægt. Tidligere havde jeg spillet hockey, hvor man løber 10 kilometer om dagen. Så da jeg holdt op med at spille hockey blev jeg en smule overvægtig. Ikke særligt overraskende: Man løber 10 kilometer hver dag og er tynd. Og så holder man op og bliver overvægtig. Jeg spiste også morgenmadsprodukter hele tiden, mellem-måltider og så videre. Så jeg blev buttet.

“Og jeg hadede mig selv for det. Jeg følte at min mor var skuffet over mig, at i Amerika bør alle kvinder være slanke. Og min mor begyndte at spørge, om jeg havde planlagt, at spille på et fodboldhold, og om jeg forsøgte at tage på for at kunne deltage? Virkelige morsomt at høre på. Gjorde mig enormt vred.”

Anoreksi og konsekvenser

Nikki: “Så snart anoreksi har godt fat, så er det nærmest for sent at gøre noget ved det.

Jeg var på gymnasiet, og et par ting skete på den tid. 9/11 angrebet skete og en af mine venner skød sig selv i hovedet med en riffel, som han havde vist mig aftenen inden. Han skrev at hans selvmord var på grund af min bedste ven og efterlod en besked og en cd med en sang på hendes dørtærskel. Dagen inden havde han erklæret sin kærlighed til hende, mens jeg sad på bagsædet af deres bil og kunne høre det hele. Hun sagde, at hun kun kunne se ham som en ven.

Jeg synes at det var mega pinligt. Men han sætter os af hjemme hos os, ca. kl. 2 om natten. Jeg var småfuld – en af de første gange i mit liv – og vi sætter os ud i køkkenet og spiser noget morgenmad. Og jeg tænkte, hvad gør han mandag morgen i skolen? De havde været venner i en periode og han ville hele tiden sige, at han elskede hende. Hun ville afvise ham. Og de ville langsomt komme tættere på hinanden igen.

Den her gang valgte han at skyde sig selv med sin riffel. Så det skete. Og min bedste veninde blev beskyldt for at være skyld i hans selvmord. Men fordi han ikke var en, som kom i vores hjem, så var der ingen derhjemme, der forstod min reaktion på det hele. Der var ingen der forstod min reaktion og de spurgte bare “hvorfor tuder du? Vi kende overhovedet ikke den fyr.”

Jeg har langsomt gennem års terapi fået en nogenlunde forståelse af det her forløb. Så det var ikke bare de ting, der skete. Det var også det, at jeg ikke fik lov til at have de følelser, jeg faktisk havde.

Hvad gjorde jeg anderledes idag? Oh, jeg har bare ikke spist noget hele dagen!

Jeg havde dage hvor jeg ikke spiste, men kun fordi jeg havde travlt, var ekstremt fokuseret på andre ting eller meget påvirket af ting, der betød meget for mig. For eksempel havde jeg fået en date med en fyr, som jeg faktisk kunne lide og det var første gang i lang lang tid. Så jeg spise ikke noget hele dagen.

Jeg sultede ikke mig selv i starten. Jeg var bare ikke sulten. Fordi for første gang i mit liv den uge, bad en dreng, som jeg virkelig godt kan lide om en date. Og jeg kunne godt lide, at han var en af de populære drenge. Jeg havde altid følt at jeg skulle være populær, men jeg blev aldrig anerkendt af dem, og til sidst bad denne dreng mig om en date, og jeg var så nervøs og begejstret for det hele. Jeg mistede ligesom min appetit.

Så det var ikke helt udsædvanligt, at jeg ikke spiste noget hele dagen. Og der var en dag, hvor jeg var til drama og en pige sagde til mig: “Nikki du ser virkelig godt ud idag!” Og man kan se på mig at jeg har tabt mig med det samme. Og jeg tænkte: “Hvad gjorde jeg anderledes idag? Oh, jeg spiste har bare ikke spist noget hele dagen! Faktisk har jeg stadig ikke lyst til at spise noget. Så jeg fortsætter bare….”

Ikke mere fedt

Så det var det præcise tidspunkt. Jeg havde tidligere haft tanker om, at jeg aldrig igen vil spise fedt. Hvis noget mad indeholder fedt, så spiser jeg det bare ikke. Og jeg husker at jeg gik ind til min mor, som sad og syede. Og jeg ønskede, at hun ville sige: “Nikki, det giver ingen mening. Lad os kigge i en bog om ernæring og se, hvad den siger….”

Men du ved hvordan børn siger ekstreme ting, bare for at få en reaktion. Så jeg siger: “Mor, jeg vil aldrig mere spise fedt.” som om jeg ikke længere vil spise noget med fedt i. Og min mor siger: “Ok – held og lykke med det.”

Og jeg husker at jeg lukkede døren og tænkte: “Ok, hun vil ikke gøre noget for at hjælpe mig”. Så herfra gik det slag i slag fra marts frem til juli måned, hvor jeg blev indlagt på en psykiatrisk afdeling med anoreksi.

Ikke mere mad

Så jeg holdt simpelthen op med at spise. Og så  – for en kort periode – bliver man super hot. Så jeg var virkelig populær i et par uger. Jeg var hot i nogle sekunder. Og så blev jeg skræmmende tynd. Og så kunne jeg ikke holde op. Og flere sagde: “Hey, du så godt ud for en uge siden. Men lige nu er det faktisk bekymrende, som du ser ud. Og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Fordi, hvis jeg begynder at spise igen, vil jeg bare blive fed igen. Det er her er alt, hvad jeg kan finde ud af. Og derefter bliver det hurtigt sådan, at “…hvis du spiser, er det fordi du er svag”.  Og på den måde blive det en slags tvangshandlinger. 
Og derefter drejer det ikke engang om at være tynd længere. Fordi du ser dig selv i spejlet og siger til dig selv: “Du er afskyelig at se på”. Jeg lignede en koncentrationslejr-fange. 

Indlagt

Det startede med at jeg skulle til lægeundersøgelse for at kunne starte på universitetet. Så jeg går til lægen for at få den her lægeundersøgelse. Inden har skolen ringet til mine forældre. Der er ingen af de andre børn som har lov til at omgås mig, fordi forældrene er bekymrede. Så ingen snakker med mig. Også fordi jeg er en bitch, fordi jeg er fucking sulten hele tiden. Og træt. Og mit hår falder af, og jeg bliver svimmel og besvimer, hver gang jeg sidder op. Så jeg går til lægen og forsøger at agere så sund som muligt, så de ikke flipper ud. Og de siger: “Din puls er så svag, at du dør, hvis du går herfra. Så du får ikke lov at gå!”.

“Det ville være vores ansvar, hvis du går og derefter dør. Så du kan ikke gå”.

Cutting og selvskade

Nikki: “Jeg har cuttet mig selv et par gange på grund af følelser, jeg ikke kunne håndtere. Egentlig havde jeg det sådan, at jeg havde hørt om cutting og tænkt: “Hvorfor ville man overhovedet gøre sådan noget?” Men en dag, jeg var nok omkring 19, blev jeg taget for shoplifting. Jeg blev taget, jeg blev sluppet fri og blev ikke på noget tidspunkt anholdt. Og for føste gang følte jeg trang til at cutte mig selv. Jeg var ikke blevet straffet, så jeg havde brug for at straffe mig selv. Jeg hadede mig selv. Jeg skammede mig. Og jeg rakte bare ud efter en saks og gjorde det. Der var en anden gang, men jeg husker ikke præcis hvorfor. “

Nikki: “Cutting er ikke noget man overvejer og forsøger sig med for at finde ud af om det virker. Det sker bare. Jeg havde ikke nogen bevidsthed om cutting og aligevel skete det. “

Kontrol

Men hvordan kan man være komiker og stjerne og så have anoreksi? Nikki fortæller, at hun faktisk har kontrol over det nu: “Nu har jeg det sådan at, hvis jeg lægger mærke til at jeg er blevet for tynd, så siger jeg til mig selv: “Ok, du trænger til at holde op med at træne.” Jeg har kontrol over det. “

Og det ser ud til at hun har ret. Holder vægten fint, arbejder med sin stand-up, med sit radio program og ser ud til at være tæt på et gennembrud som en af verdens bedste stand-up komikere.

 
 
En amerikansk undersøgelse har vist at der er sket en 43% stigning i antallet af nye tilfælde af autisme i staten New Jersey i perioden mellem 2010 og 2014.
Forstyrret adfærd som f.eks. agression, irritabilitet og manglende konformitet er almindelig hos børn med autisme.
Børn med autisme spektrum forstyrrelser har stor risiko for komorbide lidelser, som f.eks. angst. Cool kids ASD er et kognitivt færdigheds-træningsprogram for angst rettet mod autistiske børn.
Sociale vanskeligheder er almindelige blandt anoreksi patiener. Derfor er det vigtigt at afdække kognitive eller andre årsager til ringe social funktion.
Individer med anoreksi, bulimi eller anden spiseforstyrrelse har en signifikant øget dødelighed. Dødeligheden er mest forværret for de, som lider af anoreksi.
previous arrow
next arrow
Slider

Forfatter info:

Lars Steffensen, MSc Psykologi, steffensen@impulskontrol.dk

Mine artikler er en blanding af lettilgængelige introduktioner og artikler om psykologisk og psykiatrisk forskning. Jeg er specielt fokuseret på komorbiditet, eksekutive funktioner og transdiagnostisk behandling.

Download Borderline Kompendium E-book

impulskontrol.dk facebook gruppe

Brug vores facebook gruppe til at diskutere og dele erfaringer.

MediaCreeper

Kilder:

https://youtu.be/JyTGcgOYQxE

https://en.wikipedia.org/wiki/Nikki_Glaser

https://mentalpod.com/Nikki-Glaser-podcast