fbpx

Apati og selvsabotage

Apati og selvsabotage

Apati og selvsabotage kan udtrykke sig ved, at man prioriterer vedligeholdelsen af ens selvbillede højere end ens faktiske resultater. Apati er altså ikke altid kun en subjektiv strategi, som f.eks. ved dissociation.

En mere objektiv type apatisk holdning ses ved selvsabotage i form af “sandbagging”: Altså det, at man diskret saboterer sin egen indsats. Ikke for at den skal blive så ringe som muligt, men for at man har en god undskyldning. Altså i tilfælde af at nogen skulle vise sig at gøre en bedre indsats. Eller hvis nogen vurderer ens indsats negativt.

Det kan f.eks. være at man vælger at dele to flasker rødvin med en ven aftenen inden en jobsamtale. Eller at man sørger for at “glemme” at læse op på stoffet inden en eksamen. 

Denne form for selvsabotage er udtryk for at man prioriterer vedligeholdelsen af ens selvbillede, ens egne forestillinger om evner og værdighed, højere end faktiske resultater. Hvis man har meget høje forstillinger om egne evner, så kan man jo samtidigt sagtens tro, at man vil klare sig fremragende, blive udvalgt eller opnå høje karakterer, på trods af at man har været yderst nonchalant. At dette kun lykkes sjældent eller aldrig, behøver ikke at betyde noget, for man har jo gjort sit selvbillede immunt over for nederlag ved at have en passende undskyldning parat (f.eks. ‘tømmermænd’ eller ringe forberedelse). 

Hele dette system af undskyldninger, kompenserende forestillinger og selvsabotage er baseret på en slags apati, hvor man på basis af mange nederlag har udviklet dysfunktionelle forsvarsmekanismer, som dels ikke rigtigt kan fjerne smerten ved at blive vraget, men mest bare kan gøre det til en mere privat oplevelse. Og dels selvfølgelig bidrager til at udfordringer oftere end ellers ender med nederlag. 

Det som “sandbagging” faktisk kan gøre for én, er at afbøde for den umiddelbare smerte ved at komme til kort. Så på kort sigtet bliver livets nederlag lidt lettere at bære. Men tendenser til selvsabotage kan selvfølgelig også medvirke til at ens praktiske faktiske og virkelige situation bliver forværret. 

Undersøgelser har vist at selvsabotage af denne art ikke er motiveret af et ønske om at fejle. Det er udelukkende noget som gøres for at gøre det lettere at bære de negative følelser ved nederlag. 

Men det har også vist sig, at det mest er noget der anvendes for at håndtere udfordringer, som man ikke er højt motiveret for at få succes med. De personer, der anvender denne form for selvsabotage, vil typisk holde op med at gøre det, så snart at de er stærkt motiverede en given udfordring. Så når det virkelig gælder, så er selvsabotage ikke længere en faktor. Den psykoanalytiske teori om at selvsabotage skulle være motiveret om et ønske om at klare sig dårligt, ser altså ikke ud til at holde stik. 

Man kan også se på denne særprægede form for apati som et narcisistisk træk: Det en kortsigtet stratgi, der typisk vælges af mennesker med ringe præfrontal funktion, lav grad af overskud og et skrøbeligt selvbillede. Set i dette lys kan apati og sandbagging faktisk forklare, hvordan og hvorfor mennesker med ringe præfrontal funktion ender med at have mere selvdestruktiv og selvcentreret adfærd end andre mennesker: Ringe selvkontrol fører til flere nederlag, og disse nederlag kan motivere til nogle af de selvsdestruktive strategier, der sigter på at beskytte mod kritik og selvkritik, men som har negative langsigtede konsekvenser. 

Problem er altså mest, at man ofte ender i en situation, hvor man føler sig presset til at skabe kunstige undskyldninger for ikke at leve op til egne eller andres forventninger. Det er ikke en “karakterfejl” eller et tegn på lav moral. Det er heller ikke et tegn på lav intelligens, men det er udtryk for en kombination af lav motivation, ringe forståelse af langsigtede konsekvenser og en prioritering af kortsigtede fordele. 

Kognitiv adfærdsmæssig behandling af depression

Det rugende sind [Depression symptomer]

Test for depression - selv-analyserende tænkning

Genetiske årsager til depression

Apatisk adfærd og depression

Apati og selvsabotage

Apati og behandling for depression

Depresssion og adfærdsmæssig aktivering

Depression anhedoni og dopamin

Tanke- og koncentrationsbesvær

Kognitive svækkelser ved depression

Kognitiv dysfunktion ved depression

Selvmordstanker behandles bedst med ketamin

Hvorfor får man depression af inflammation?

Antidepressiv medicin og Gigtmedicin

Depression og Stress: Forebyggelse med acetyl carnitine

Bipolar lidelse og komorbide lidelser

previous arrow
next arrow
Slider

Forfatter info:

Lars Steffensen, MSc Psykologi, steffensen@impulskontrol.dk

Mine artikler er en blanding af lettilgængelige introduktioner og artikler om psykologisk og psykiatrisk forskning. Jeg er specielt fokuseret på komorbiditet, eksekutive funktioner og transdiagnostisk behandling.

Depression – relaterede artikler:

Download Borderline Kompendium E-book

impulskontrol.dk facebook gruppe

Brug vores facebook gruppe til at diskutere og dele erfaringer.

MediaCreeper

Kilder:

Roy Baumeister & Steven J. Scher (1988):
Self-Defeating Behavior Patterns Among Normal Individuals: Review and Analysis of Common Self-Destructive Tendencies

E. E. Jones & S C Berglas (1978): Control of Attributions about the Self Through Self-handicapping Strategies: The Appeal of Alcohol and the Role of Underachievement