Cannabis forbrug og afhængighed

Hvad er forskellen mellem stort forbrug af cannabis og et mere dagligt forbrug drevet af afhængighed? Hvad driver adfærden, hvilke ændringer skaber et stort forbrug, og hvilke ændringer skaber afhængighed?

Ved hjælp af hjerneskannings-teknologi har man undersøgt den hjerneaktivitet, der ses hos brugere med et stort forbrug og afhængige brugere af cannabis. Man viste brugerne cannabis-relaterede billeder mens man registrerede, hvor i hjernen der var øget aktivitet.

Cannabis forbrug og afhængighed

Både de, som havde en relativt tungt forbrug, og de som er afhængige og har et dagligt forbrug, udviste øget reaktion i ventral striatum, set i sammenligning med ikke-brugere.

Ventral striatum er et hjernecenter, som omsætter store mændger dopamin og forbindes med belønnings-oplevelser. Der var hos afhængige brugere også en forstærket reaktion i den del af hjernen, som kontrollerer vanedannelse, dorsal striatum. 

Dette tolkes som udtryk for, at de mest esktreme brugere, der oplever afhængighed, faktisk ikke er drevet af belønnende oplevelser ved deres misbrug. I stedet ser forbruget ud til at være drevet af de cues eller påmindelser i omgivelserne, der kan udløse vannemæssig adfærd. 

Uanset afhængighed udviste begge typer cannabis brugere desuden øget impulsivitet. Hvilket måske kan forklare hvorfor cues så let udløser vane-adfærd.

I de senere år er der sket en legalisering af cannabis brug i dele af USA, men man har stadig ikke overblik over helbredskonsekvenserne af at have et cannabis forbrug eller af at være afhængig af cannabis. Det er derfor vigtigt, at vi bedre forstår, hvordan cannabis påvirker hjernen, og hvordan cannabis kan skabe afhængighed. 

previous arrow
next arrow
Slider

Forfatter info:

Lars Steffensen, MSc Psykologi, steffensen@impulskontrol.dk

Mine artikler er en blanding af lettilgængelige introduktioner og artikler om psykologisk og psykiatrisk forskning. Jeg er specielt fokuseret på komorbiditet, eksekutive funktioner og transdiagnostisk behandling.

https://youtu.be/EL6rwi_PpJQ

Christoffer Kølgaard – Den Krøllede Hjerne

Visionen med klinikken er overordnet set at gøre en forskel for andre mennesker.

Psykolog Ane Aakerlund

Jeg har en stor ekspertise i arbejdet med særligt sensitive børn, unge, voksne og pårørende

Psykolog Tine R. Holmegaard

Mit fokus er at være hjælpsom for dig og støtte dig til at indgå i de relationer, som er betydningsfulde for dig, bidrage til at udvikle dig og støtte dig i at forvalte dig selv i det, som du står i.

Berg Psykologi

Psykolog Lyngby med fokus på stress og trivselsproblemer - venlig og kompetent

previous arrow
next arrow
Slider

Kilder: 

ScienceDaily (2019): Formation of habitual use drives cannabis addiction

Xinqi Zhou, Kaeli Zimmermann, Fei Xin, Weihua Zhao, Roelinka T. Derckx, Anja Sassmannshausen, Dirk Scheele, Rene Hurlemann, Bernd Weber, Keith M. Kendrick, Benjamin Becker (2019): Cue Reactivity in the Ventral Striatum Characterizes Heavy Cannabis Use, Whereas Reactivity in the Dorsal Striatum Mediates Dependent Use.