fbpx

Dopamin udløsning

Dopamin udløsning kan være helt saliggørende. Måske kender du det fra dine shopping ture: I en krog af en butik finder du præcis det par sko som du har ledt efter længe, men aldrig kunne finde eller aldrig havde råd til. Og her er det perfekte par til en mere end overkommelig pris. Pludselig er verden ikke længere et koldt og ufremkommeligt morads af problemer, men en varm og indbydende solkskindag fuld af muligheder. I hvert fald i din lettere farvede oplevelse lige nu. Din selvtillid svulmer op, og du føler at verden er din og at intet kan slå dig ud af kurs, men du betaler for dine nye sko.

Denne dopamin udløsning er dybest set dine jagtinstinkter i aktion: De overlevelsesinstinkter, der er udviklet til at motivere og guide din fødesøgning uanset, hvad du lever af. Og som hele tiden formes og tilpasses af dine personlige erfaringer med, hvad der bringer dig føde, fremgang og succes.

Alle de, der fisker, kender det. Vi har endelig fanget en fisk: Længe efter at vores tær er blevet virkelig virkelig kolde mærker vi noget, der rykker i linen. Noget der spræller, mens vi haler i land. Den kan ryges, marineres eller paneres. Vi kan spise den rå eller stege den først. Vi kan smage den til med citron, med carry eller med soya. Og bagefter kan vi nyde effekten af protein, omega 3 olie og hvad fisken ellers indeholder. Alt det klarer vi fint uden at tænke for dybt over det.

Og vi vil derefter gerne fange flere fisk! Og hvis man har fået positiv opmærksomhed for sine sko, vil man derne udbygge sin garderobe. Hvis man har tid og penge nok, kan det blive til mange par sko.

Det er dette behov for at gentage succes, som vores limbiske hjerne opfylder, så godt som der er muligt. Det sker ved at omsætte succes i nye vaner og i en adfærd der er tilpasset til vores positive erfaringer. Og den centrale mekanisme er udløsning af dopamin på strategisk vigtige tidspunkter og i situationer, der synes afgørende.

Hvad udløser dopamin?

Når vi oplever en ny og uventet succes vil oplevelsen føre til udskillelse af dopamin i en del af hjernen (nucleus accumbens), der populært kaldes hjernens “lyst-center”. Denne dopamin fungerer som en kraftig stimulans, giver os energi og motivation til at overkomme eventuelle forhindringer og bringe byttet i land så effektivt, som det er muligt. Dette er sådan set enkelt nok.

Men ud over at hjernen stimuleres på dette kritiske tidspunkt, så sker der også noget som er lidt mere udspekuleret og hjælper os til at gentage succeén senere: Den stimulerende dopamin udløsning begynder at flytte på sig. Bagud i tid. Forstået på den måde at stimuleringen ses i forbindelse med ting og situationer, der repræsenterer den succes, vi har oplevet. Hvis vi har fanget en fisk med et bestemt blink, så vil brugen af dette blink nu repræsentere vores tidligere succes og udløse en positiv “forventning”. En fornemmelse af mulighed. Eller forventningen knyttes til det sted, hvor vi fik bid. “Det er hér at der er fisk!”. Uanset om det bygger på en enkelt tilfældig og usikker erfaring.

På denne måde bliver den stimulerende effekt af dopamin udløsning efterhånden knyttet til det sæt af elementer, der udgør en overbevisende mulighed for at fange flere fisk. Det betyder at vi bliver stimuleret i sitautioner, hvor der synes at være gode muligheder for at gøre en fangst! Og på denne måde bliver dopamin udløsningens positive effekt efterhånden knyttet mere til muligheder og lovende sitationer end til egentlig succes.

Dette forklarer også hvorfor vores hjerne kan reagere så kraftig på noget så unatuligt som højhælede sko: Hvis vores personlige erfaring er, at bestemte virkemidler øger vores chancer for succes med en målsætning, så vil stimuleringen med dopamin efterhånden knyttes til disse erfaringer og til nye situationer, der ligner dem.

Effekten af dette er, at vi bedre spores ind på at etablere situationer, hvor vi kan opleve succes. Det bliver mere sandsynligt, at vi fisker i nærheden af varmeværkets kølevandsudløb, hvor fiskene holder til i stort antal. Vi foretrækker at shoppe steder, hvor vi tidligere gjort gode køb. Vi bliver mere opmærksomme på redskaber, virkemidler og udtryk, der kan understøtte succes. Det bliver mere sandsynligt, at vi får gjort flere af de forberedelser, der kan øge vores chancer for at skaffe os mad på bordet, penge på kontoen eller anden succes.

Intense følelser af kærlighed og tiltrækning er associeret med aktivitet i hjernecentre, der ved frigivelse af dopamin giver basis for intense oplevelser af belønning og motivation.
Du har sikkert hørt at din amygdala er en vigtig del af din hjerne. Men hvorfor er det sådan? Hvad betyder det, hvis din amygdala fungerer dårligt?
Dopamin er et neurotransmittestof, der er med til at forme vores personlighed. Dopamin har nemlig en række funktioner, der er centrale for udviklingen af et af vores personlighedstræk: Åbenhed.
Dopamin udløsning kan være helt saliggørende. Du kender det fra dine shopping ture...
Ved at fokusere på overlevelseskredsløb, der er baseret på bevarede kredsløb, ved at se på om funktioner og kredsløb deles af dyr og mennesker, kan vi fokusere på nøgle fænomener, der er relevante for emotioner og følelser
previous arrow
next arrow
Slider

Forfatter info:

Lars Steffensen, MSc Psykologi, steffensen@impulskontrol.dk

Mine artikler er en blanding af lettilgængelige introduktioner og artikler om psykologisk og psykiatrisk forskning. Jeg er specielt fokuseret på komorbiditet, eksekutive funktioner og transdiagnostisk behandling.

Læs mere om dopamin

Dopamin virkning og motivation

https://youtu.be/b9gj737v9UQ

Download Borderline Kompendium E-book

impulskontrol.dk facebook gruppe

Brug vores facebook gruppe til at diskutere og dele erfaringer.

MediaCreeper