fbpx

Energidrikke fører til hyperaktivitet

Skolebørn som indtager stærkt sukkerholdige energi drikke har 66 % større risiko for at udvise ADHD symptomer (hyperaktivitet og afledelighed). Det har en gruppe forskere ved Yale School of Public Health fundet. Jo flere sukkerholdige drikke der blev drukket, jo større var risikoen for ADHD symptomer for skole børn (1649 børn, 12.4 år i gennemsnit). “Det ser ud til at energidrikke er årsagen i denne sammenhæng” siger Jeanette Ickovics, som er leder af en forskningsgruppe ved School of Publick Health. “Vores undersøgelse støtter den officelle anbefaling fra American Academy of Pediatrics at forældre bør begrænse indtaget af sukkerholdige drikke og at børn ikke bør indtage energidrikke overhovedet.”

Energidrikke fører til hyperaktivitet

Ud over at føre til hyperaktivitet og afledelig opmærksomhed, så fører stærkt sukkerholdige drikke også til overvægt hos børnene: sukkerholdige drikke er en afgørende kilde til ekstra kalorier i kosten hos overvægtige børn.

En undersøgelse viser, at det i mange tilfælde ikke er gener og arv, som fører til ADHD, men hjernerystelser og andre former for mindre hjerneskader, der er årsag til diagnosen. 
Der er 3 problemer med impulsiv adfærd: Mindre plads til at handle planlagt, kostbar risiko-adfærd og ringe problem-løsning fordi man ofte bruger energien på at få det bedre.
Manglende opmærksomhed, impulsivitet og hyperaktivitet er de vigtigtste kernesymptomer for børn med ADHD.
Skolebørn som indtager stærkt sukkerholdige energi drikke har 66 % større risiko for at udvise ADHD symptomer (hyperaktivitet og afledelighed). Jo flere sukkerholdige drikke der blev drukket, jo større var risikoen for ADHD symptomer for skole børn (1649 børn, 12.4 år i gennemsnit).
I årtier forstod man ADHD som en adfærdsforstyrrelse, noget man ofte omtalte som "hyperaktivitet".
Har behandlingsindsats med Ritalin en positiv effekt på impulskontrol?

ADHD lidelsen og Emotionel ustabilitet deler hjernefysiologisk grundlag. Det vil sige at, at man kan se disse lidelser som variationer af de samme grundlæggende problemer.
En del undersøgelser har vist at ADHD udgør en risikofaktor for udviklingen af stofafhængighed. 35 % af alle voksne ADHD patienter udvikler således alkoholdafhængighed.
En undersøgelse viser at søvnproblemer optræder oftere hos de som har ADHD symptomer enten i form af uopmærksomhed eller hyperaktivitet.  Dette gælder både nuværende, aktuelle søvnproblemer og søvnproblemer, som man tidligere har oplevet.
previous arrow
next arrow
Slider

Forfatter info:

Lars Steffensen, MSc Psykologi, steffensen@impulskontrol.dk

Mine artikler er en blanding af lettilgængelige introduktioner og artikler om psykologisk og psykiatrisk forskning. Jeg er specielt fokuseret på komorbiditet, eksekutive funktioner og transdiagnostisk behandling.

https://youtu.be/HcXNPI-IPPM

Kilder:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.