fbpx

Forskellen på selvværd og selvtillid

Selvværd er en oplevelse af at man er anerkendt, hører til og bliver accepteret i sine omgivelser. Man har også kaldt selvværd for værdighed. Selvværd er meget en refleksion af andres vurdering, det vil sige vurderinger af, hvad ens selv repræsenterer. Fordi data hentet fra andres vurderinger er mere uafhængige og objektive end ens egne vurderinger, vil de blive tillagt større vægt. Det betyder mere at få ros af andre, end hvis man selv synes at man er god. “Hvis jeg selv skal sige det….” er en dårlig start, hvis man leder efter værdighed og selvværd, der er bedre at andre har en positiv opfattelse, fordi det er mere objektivt end hvis man selv vurderer. Men selvværd er stadig vurderinger, også selv om det ikke bare er ens egne vurderinger. Det er er også mere en oplevelse og en følelse end det er en evne.

Forskellen på selvværd og selvtillid

Selvtillid er en oplevelse af at man kan skabe de resultater man er ude efter. Selvtillid repræsenterer oplevelser af at ting lykkes og at man ser at ens planer og målsætninger bliver til virkelighed. Hjernen er rimeligt god til at skelne mellem forestillinger og faktiske forhold og denne forskel bruges bla.a. til at give virkeliggjorte målsætninger en anden status end forestillinger om virkeliggjorte målsætninger. Det er derfor at det opleves meget anderledes at gennemføre en plan og se resultatet end at forestille sig, at man gennmefører en plan eller at forestille sig, at man ser resultatet. Selvtillid kommer med faktiske resultater, selv af små fremskridt og simple planer.

Forskellen på selvværd og selvtillid er altså, at man kan øge sin selvtillid uden at være afhængig af andres vurderinger. Men forskellen på selvværd og selvtillid er også, at selvtillid kræver konkrete resulater, ikke bare vurderinger.  Der er ikke nogen af dem der er dårligere eller bedre. Det er to forskellige ting og de har to forskellige funktioner. Forskellen på selvværd og selvtillid er i praksis ofte, at selvværd angår, hvor godt man er tilpasset den gruppe, man tilhører, mens selvtillid angår, hvor meget man når sine målsætninger i praksis, alene eller sammen med andre.

Så hvad skal du gøre, hvis du ønsker at give et boost til dit selvværd og din selvtillid? Det bedste er at fokusere på at øge dine kompetencer, din motivation og dine færdigheder, fordi dette fører til bedre resultater og bedre selvtillid. Dit selvværd vil mest afspejle din vurdering af hvor meget du lever op til dine idealer for god adfærd og en fair, retfærdig og omsorgsfuld holdning. Dette kan i nogen grad være en subjektiv afære. Men det er klart at objektive handlinger og resultater også spiller en rolle. Derfor kan selvtillid og adfærdsmæssig selvkontrol også spille en rolle for selvværd. 

Mere om Selvværd:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.