Glukose og hjernens arbejds-hukommelse

Glukose og hjernens arbejds-hukommelse

 

tl;dr

Man har længe vidst at kroppens adgang til glukose påvirker vores kognitive funktioner. Det sker bla.a. ved at påvirke omsætningen af acetylkolin, som ofte er en nødvendig (og begrænsende) forudsætning for dannelsen af nye hukommelses spor og dermed for indlæring.

 

Glukose og hjernens arbejds-hukommelse

 

Fakta viser at glukose spiller er rolle for kognitiv funktion:

Glukose i moderate mængder ser ud til at øge kognitive præstationer. Specifikt ser moderate forøgelser af koncentrationen af glukose i kredsløb ud til at øge evnen til at forme nye hukommelses-spor. Dette er bekræftet gennem forsøg med dyr og mennesker.

Glukose øger hukommelses funktioner for gnavere over en række forskellige opgaver. Hos mennesker øger glukose hukommelsen for både unge og ældre rasker personer og for personer med alzheimers demens eller downs syndrome.

Effekten af glukose på kognitive funktioner over en række arter og en række opgaver tyder på at glukose påvirker de dele af hjernen, som er nødvendige for at danne nye Hukommelses spor. Således øges indlæring hos rotter, der får en mikro dosis glukose indsprøjtning i hipocampus.

Glukose er en nødvendig ingrediens i kroppens fremstilling af acetyl-CoA, som igen er nødvendig for fremstilling af acetylkolin, der fungerer som et transmitterstof i hjernen. Derfor vil begrænsninger af glukose medføre begrænsninger af tilgængelig acetylkolin.

Baseret på ovenstående er der sandsynlighed for at glukose øger hukommelses funktioner fordi glukose øger kroppens produktion og frigivelse af acetylkolin.

Glukose reducerer også hyperaktivitet og REM-søvn fremkaldt af cholinerge atagonister (der blokerer acetylkolins virkning).

Der er således en række biokemiske forsøg, der viser at glukose kan ændre og regulere kognitive funktioner, der bruger acetylkolin som transmitter substans.

Yderligere forsøg har vist at glukose påvirker både arbejdshukkommelse (eksekutive funktioner) og rumlig opfattelse.

 

Referencer:

M E Ragozzino, K E Unick, and P E Gold, 1996: Hippocampal acetylcholine release during memory testing in rats: augmentation by glucose.

Sundhed.dk: Demens kortlægning af problemadfærd