Har min mand en depression?

 

Tl;dr:

Mænd har ofte de samme symptomer på depression som kvinder: Bliver introverte, uinterreserede, inaktive, ukoncentrerede og oplever dyb tristhed. Men i andre tilfælde er symptomerne ikke så typiske. Der er ofte mere irritabilitet og vrede hos en deprimeret mand, også selv om han ellers er helt omgængelig.

 

Hvorfor er det anderledes?

Det er ikke let at leve med en deprimeret person, men når gælder ens ægtemand, er den betydeligt sværere. Hvorfor? Ægtemænd til deprimmerede kvinder kan i det mindste trække sig tilbage til deres arbejdsliv eller en af deres mange andre alternativer.

Ægtefæller til deprimerede mænd har ofte ingen steder at skjule sig. Der er f.eks. eksempler på at kvinder er holdt op med deres job bare for at tage sig af deres ægtefælle. Og mænd er ofte dem, der skal være stærke, ikke svage. De skal ikke ligge under for noget som svævende og immaterielt som depression. Det kan være ganske svært for en hustru at omstille sig i forhold til at manden ikke længere har overskud og styrke, men i stedet udviser svaghed eller afhængighed. Det kan være ganske forvirrende at skulle passe på en person, der altid har taget sig af dig.

Har min mand en depression

Mænd har ofte de samme symptomer på depression som kvinder: Bliver introverte, uinterreserede, inaktive, ukoncentrerede og oplever dyb tristhed. Men i andre tilfælde er symptomerne ikke så typiske. Der er ofte mere irritabilitet og vrede hos en deprimeret mand, også selv om han ellers er helt omgængelig. Disse udtryk kan være vigtige tegn på, at der er noget galt. f.eks. kan det være tegh på en depression. Hvis du oplever, at din man har ændret sig i den retning kan der være grund til at tage det alvorligt.

Vigtige symptomer

Deprimerede mænd frustrerer og fremmedgør det, de elsker mest. Jo mere du elsker, jo større er potentialet for ondt. Dem, der uden nogen dybere forståelse udtaler sig på måder den kan tolkes i retning af: “Tag det ikke personligt” Men dette er kun forid de ikke helt forstår situationen. Det med ikke at tage det personligt, er lettere sagt end gjort. Det er meget svært at undgå følelsesmæssige reaktioner, når den du elsker, ser ud til at skade dig selv eller utilsigtet sårer dig. Deprimerede mænd bliver monosyllabiske, selvoptagede, uinteresserede i næsten alt og meget irritabel. Du skal være lavet af støbejern for ikke at trænge ind eller for at fremkalde en reaktion. Men du skal forsøge at få det bedste ud af det.

Deprimerede mænd kan fremkalde en masse skyldfølelser hos de, som er tæt på dem. En almindelig tankegang er denne: “Når intet synes at hjælpe, så der må være noget galt med mig!” Men der er typisk ikke noget galt med dig eller din indsats. Og der er intet at føle sig skyldig over. Du kan ikke helbrede hans depression mere, end du kan helbrede enhver anden sygdom. Overlad behandlingen til fagfolk og koncentrer dig om at sikre, at dine reaktioner på din elskedes depression er så sunde og afbalancerede som muligt.

At kvinder kan have det ekstra vanskeligt, når de lever sammen med en deprimeret partner, stemmer med den seneste forståelse af, hvordan kvinder håndterer stress. Kvinder kan ofte have en reaktion på stress, der går i retning af at yde mere omsorg og være ekstra imødekommende. Som et alternativ til “fight or flight” stress response, har man kaldt dette for en “tend and befriend” response. Altså en omsorgs og tilpasningsreaktion. Det viser sig nemlig at kvinder oftere reagerer på stress ved at udtrykke instinktive omsorgsadfærd og ved at forme sociale alliancer.

Denne måde at reagere på er ofte kendetegnende for kvinders håndtering af deres partners depressive tilstand. Og til et vist punkt er dette både sund og praktisk. Faren er dog at hun ved at resagere med omsorg, kan miste den naturlige balance og blive ko-dependt på samme måde som det ses ved alkoholiserede mænds ægtefæller. Der dannes nye roller og kvinder tilpasser sig ofte bare til en ny form for omsorgsrolle, selv om det kan betyde at hun skaber mulighed for mandens selvdestruktive adfærd kan forsætte. Det er klart at en kvinde må forsøge at tage sig at sin deprimerede ægtemand. Men det bør ske uden at hun uforvarende kommer til at støtte den dynamik, der har fremkaldt depressionen.

Der kan også være en tendens til at deprimerede mænd frustrerer og frastøder de, som de elsker mest. Jo mere du elsker, jo større er potentialet for at komme galt afsted. Og selv om man kan have stor forståelse for en deprimeret mand, så kan det være ekstremt vanskeligt ikke at tage negativ adfærd personligt.

Og hvis du i forvejen er stresset kan der være meget svært at styre dit temperament, når den, du elsker så meget, ser ud til at skade dig eller utilsigtet sårer dig.

Deprimerede mænd bliver fåmeldte, selvoptagede, uinteresserede i næsten alt og meget irritable. Du skal være lavet af stål for at det ikke påvirker dig og skaber en stress reaktion. Deprimerede mænd kan også fremkalde en masse skyldfølelser i dem tæt på dem. Du begynder at tænke Intet, jeg synes at hjælpe, så der må være noget galt med mig. Men der er ikke noget galt med dig, så der er intet at føle sig skyldig i. Du kan ikke lindre hans depression mere, end du kan vende solen rundt. Forlad behandlingen til fagfolk og koncentrere dig om at gøre dine reaktioner til din elskedes depression så sund og så afbalanceret som muligt.

 

Kilder:

Dr. Archibaldd Hart, Unmasking male depression.

previous arrow
next arrow
Slider

MediaCreeper