fbpx

Hjerne sundhed [Kost]

Tl;dr:

Hjerne og kost har tidligere været et kontroversielt emne. Nu viser forskning at kosten indvirker på hjernens hvide væv og kan gøre os sårbare for blodpropper i hjernen, føre til demens, alzheimers syddom og give en tendens til kognitive svækkelser, der ikke når et niveau, der fører til en diagnose. Kosten er derfor på en ny måde blevet afgørende for hjerne sundhed, kognitiv funktion og et godt liv.

Hjernens hvide væv

Hjernen omtales ofte som “de små grå celler”. Dette hentyder til farven på de mest almindelige neuroner, der udgør hovedparten af hjernens væv: Den hvide substans og den grå substands udgør tilsammen næsten hele hjernens samlede masse af neuroner. De mørkere celler der udgør substantia nigra er eneste undtagelse fra dette. De grå celler er faktisk lyserøde, da de er farvede af de blodkar, der tilfører energi og næringsstoffer.


Selv om det grå væv er det mest udbredte, så er der meget der tyder på at det hvide væv er det mest vigtige. Den hvide farve kommer af at cellens akson – dens “output” kanal for alle dens egne impulser – er isoleret med fedtvæv. Dette fedtvæv virker som elektrisk isolering og giver mulighed for at nervesignalet kan “springe” fra den ene ende af en myelineret sektion til den anden ende, med en langt højere signal-hastighed end det, som er muligt uden denne isolation. Så når process hastighed er vigtig for en hjernefunktion, så ses myelinering som en vej til at opnå dette.


For store dele af hjernen er øget process hastighed ikke nødvendig, men det er tilsyneladende vigtig for vores præfrontale kortex. Den bevidste rationelle tænking foregår i præfrontal kortex, hvor man også ser den største grad af myelinering. Og hvor der altså er den største andel af hvid substans. Dette viser sig at være vigtig fordi en række sygdomme kan ramme hvid substans mens den grå substans ikke rammes af de samme problemer. Det er altså sygdomme, der rammer vores mest vitale bevidsthedsfunktioner: Selvopfattelse, bevidste valg, rationel selvkontrol og regulering af vores adfærd.

Alzheimers demens og hjertekar funktion

Alzheimers sygdom, demens og blodpropper i hjernen er de mest almindelige sygdomme, der rammer præfrontal kortex. Men vi ved også at præfrontal funktion og selvkontrol er afgørende for næsten alle psykiatriske diagnoser, som f.eks. depression, angst, borderline, misbrug og adhd. Så det er formentlig afgørende for forløbet af alle disse lidelser, hvor sundt og godt det hvide væv fungerer. Med andre ord er det vigtigt at forholde sig til de forskellige faktorer der påvirker sundhed og funktion for det hvide væv og dermed præfrontal funktion og selvkontrol.

Hjerne sundhed [Kost]

Det seneste i den videnskabelige forståelse af den hvide substans er at problemer, der rammer disse væv langsom kvæler vores rationelle evner. Det typiske billede er, at der over tid opbygges lag af åreforkalkning i de meget små blodkar, der forsyner det hvide væv. Dette rammer de mest vitale hjerne funktioner: Eksekutive funktioner som planlægning, organisering, problemløsning, opmærksomheds-regulering. Sygdom i det hvide væv øger en persons risiko for at få en hjerneblødning og  for at udvikle vaskulær demens og alzheimers sygdom.

Hvad gør sund kost ved kroppen


For at korlægge disse risici gennemførte canadiske forskere en gennemgang af en række datasæt for 2.544 personer: Deres kognitive test resultater, deres sundhedsdata og specielt deres tendenser til hjerte-kar sygdomme. 794 af disse havde en diagnoseret reduktion af kognitive evner, der skyldes kredsløbs-forstyrrelser i det hvide væv, men som ikke var tilstrækkelig alvorlig til at hindre en normal tilværelse. Disse 794 personer blev sammenlignet med en kontrolgruppe bestående af 1750 raske personer. 
Ved sammenligning med raske individer udviste gruppen med kredsløbs-forstyrrelser en række signifikante kognitive problemer. De havde reduktioner på 8 forskellige testresultater: Eksekutive funktioner, tænke-hastighed, generel funktion, sprog funktion, korttids-hukommelse, langtids-hukommelse, arbejds-hukommelse (eksekutiv funktion) og visio-spatial (rumlig) konstruktion. Tænke hastighed var hårdest ramt, fulgt og kort- og langtidshukommelse.

Så hvor sund kost beskytter mod at disse kropsfunktioner forfalder, så har en usund kost konsekvenser for de vigtigste hjernefunktioner: De eksekutive funktioner, som regulerer både kropsfunktioner og andre hjernefunktioner, som motivation, følelser (emtionel regulering) og hæmning af selvdestruktive impulser. 


Problemer i det hvide væv anses for at være årsag til 20% af alle blodpropper på verdensplan og bidrager til 45 % af alle tilfælde af demens. 
Den gode nyhed er til gængæld at man kan forebygge disse problemer med de samme midler, som bruges til at forebygge hjerte-kar-sygdomme generelt: Bedre kost, mere motion, mindre røg, lavere blodtryk og god håndtering af insulin-resistens.

Personlighed sundhed og motion [Energi]

Hjerne sundhed [Kost]

5 årige børns hjerner sluger kroppens energi

Overspisning – hjælp og rådgivning [Fedme]

Hvad er insulinresistens?

Glukose omsætning, psykiatri og hjernefunktion

Konsekvenser af søvnmangel [Impulsiv]

previous arrow
next arrow
Slider

Download Borderline Kompendium E-book

impulskontrol.dk facebook gruppe

Brug vores facebook gruppe til at diskutere og dele erfaringer.

MediaCreeper

Kilder:

Vasquez B.P. & Zakzanis K.K., 2015: The neuropsychological profile of vascular cognitive impairment not demented: a meta-analysis