fbpx

Borderline manipulation

Man har tidligere beskrevet borderline patienter som meget manipulerende. Men den traditionelle opfattelse af “borderline manipulation” trænger på mange måder til en opdatering. Vi er alle i stand til at påvirke andre mennesker og har lang erfaring med at gøre dette. Så vi benytter os alle af forskellige typer af “manipulation”.

borderline manipulation

Vi sørger f.eks. for at gøre andre personer positivt stemt, inden at vi beder dem om at gøre noget, som vi har behov for, at de gør. Det er manipulation, i den forstand, at vi er mere end naturligt positive, for at få noget ud af det. Men alle gør det, og ingen finder det specielt mærkeligt. Bla.a. fordi det jo ville være ekstremt uhensigtsmæssigt at starte med at kritisere eller på anden måde genere modparten, inden at vi fremførte vores ønske.

Vi har alle lang erfaring og relativt gode færdigheder, med at få den slags til at fungere. Vi ved derfor nogenlunde, hvad der vil virke og hvad, der vil synes at være for beregnende og som derfor vil blive afvist. Og vi er i stand til at sortere den slags adfærd fra, inden at vi har sagt noget, der vil blive opfattet negativt.

Men hvad nu, hvis vi ikke havde samme gode evner for at frasortere, ved at hæmme upassende adfærd? Dette ville i praksis betyde at vi langt oftere ville forsøge at manipulere på måder som er for beregnende, for letgennemskuelige og derfor opfattes som anstødelige. Det anstødelige ved manipulerende adfærd er ikke at det kan lykkes, men at det forsøges selv om det kan gennemskues. “Hvad regner du mig for?’” er en almindelig reaktion på manipulerende adfærd, der er for let gennemskuelig.

Som nævnt, så er borderline patienter ofte i langt ringere grad i stand til at hæmme upansende adfærd, og dette omfatter bla.a. manipulerende adfærd, der er for gennemskuelig. Og dette er en langt bedre forklaring på hvorfor og hvordan borderline individer opnår et ry for at være manipulerende: De er simpelthen for dårlige til at manipulere og bliver oftere end andre taget med “hånden i kagedåsen”.

Af samme grund er den rette holdning for behandlere at være ekstremt tollerant over for “manipulerende adfærd”. Og det er på høje tid at man forholder sig kritisk til det helt ufortjente ry, som borderline patienter har opnået, relativt uforskyldt.

Borderline Impulsivitet [Livskvalitet]

Borderline Symptomer [Amygdala]

Borderline arveligt? [Genetik]

Borderline og kærlighed [Parforhold]

Borderline og PAI-BOR [Test]

Borderline børn og Invaliderende familier

Borderline sårbarhed [Sensitivitet]

Dobbeltdiagnose [Impulsivitet]

Borderline manipulation

ADHD og Borderline personlighedsforstyrrelse

Borderline pårørende [Antagelser holdninger]

Lærervejledning

previous arrow
next arrow
Slider

Download Borderline Kompendium E-book

impulskontrol.dk facebook gruppe

Brug vores facebook gruppe til at diskutere og dele erfaringer.

MediaCreeper