Impulskontrol i hverdagen?

Impulskontrol i hverdagen?

Der er mange mennesker, som mener at impulskontrol kun er noget, der kvæler spontanitet og følelser. Der er andre som mener at selvkontrol er nøglen til et lykkeligt liv. Men der er langt imellem mennesker, der har en klar og detaljere forståelse af, precis hvilken rolle impulskontrol spiller. 

Så hvorfor er det vigtigt at opbygge en bedre impulskontrol? Hvad er fordelen ved impulskontrol? På hvilke måder kan det skade dig, hvis du har ringe impulskontrol?

Impulskontrol er en helt afgørende evne, som både har indflydelse på, hvordan din hverdag forløber, og hvordan dit liv former sig på længere sigt. Her er nogle at de væstentligste punkter omkring impulskontrol:  Din evne til at skifte kurs afhænger af din impulskontrol. Uanset hvilke forandringer du ønsker i dit liv, så afhænger gennemførelsen af, om du kan skifte adfærd, sådan at du får gjort de ting, som er nødvendige.

Og sådan at du holder op med at gøre ting, som fastholder dig i det, du ønsker at komme væk fra. Hvis man f.eks. er opsat på at komme i bedre fysisk form, så må man både sørge for at træne og sørge for at spise sundt, ikke ryge og ikke drikke store mængder alkohol. Så dels skal man have initiativ nok til at få trænet på de tidspunkter, hvor man måske har tid, men sikkert ikke meget energi. Og man skal også have kontrol nok til, at man skærer ned på antallet af uvaner, der saboterer ens fysiske form, overskud og helbred.

uvaner koster overskud og giver dårlig impulskontrol i hverdagen

Det samme gæler, hvis man ønsker at uddanne sig, hvis man ønsker at blive selvstændig, hvis man vil øve sine kreative tallenter, hvis man forsøger at blive bedre til at netværke, eller hvis man synes at man bør have mere tid til sine børn. De forandringer man ønsker sig, sker altid på bekostning af noget, man i praksis hidtil har prioriteret højere, og et nyt adfærdsmønster kommer ikke af sig selv. Der er en periode, hvor det kræver stort overskud at etablere et nyt adfærdsmønster. Det er let at gøre ting, der kan gennemføres vanemæssigt. Det kræver mere overskud at gøre ting, som man synes, at man burde have for vane, men som endnu ikke er blevet automatiseret på samme måde. Det kræver energi og overskud. Det lykkes nogle gange, men ofte løber det ud i sandet, hvis man har en uge, hvor ens overskud er mindre end ellers.

Tidligere har man fokuseret meget på at vide, hvor man gerne ville hen og hvorfor. Man har fokuseret meget på motivation og på målsætninger som drivende kræfter i processen. Men det viser sig efterhånden at disse ting betyder mindre for den praktiske gennemførelse af en forandring. Det er selvfølgelig nødvendigt at have en klar opfattelse af, hvor man gerne vil hen. Det er nødvendigt at man er motiveret. Men det mest afgørende er faktisk, om man i praksis har overskud til at håndtere den overvindelse, det kræver at gennemføre den planlagte adfærd. Og at gøre det på tidspunkter, hvor man måske er slidt efter en travl dag.

Hele indsatsen for bedre impulskontrol i hverdagen har et andet perspektiv på forandringsproceser: Hvor planer og strategier er fokuseret på, hvad der skal gøres, så handler impulskontrol om at sørge for at der er energi og overskud til at gennemføre de valgte planer. Fokus er på at opbygge tilstrækkeligt gode ressourcer, sådan at ens målsætninger og motivation bliver omsat i praktisk handling. Fokus er på, hvordan man sparer på energien, hvordan man prioriterer sin energi og hvordan man over tid får et større “rådighedsbeløb” i forhold til regulering af ens egen indsatst. Også på de dage hvor det er lidt “op ad bakke”.

Dette er det mest afgørende ved impulskontrol i hverdagen: Hvis du har tilstrækkeligt overskud vil du efterhånden kunne gennemføre de nødvendige forandringer og skabe det liv, som du ønsker for dig selv. Hvis du har en “læk” i systemet, sådan at dit overskud sjældent er på toppen og ofte er i bund, så vil dit liv dels forekomme at være stressende, men du vil formentlig også gøre mange ting, som gør situationen værre. Alle de dårlige vaner og kortsigtede løsninger myldrer frem, så snart at vores overblik, overskud og impulskontrol er i bund. Hvis man lever på denne måde gennem længere tid, vil man opdage at man langsomt men sikkert mister fodfæste og handlefrihed.
Hvis man er nået dertil, så handler det ikke om af vide, hvad man skal gøre. Det er selvfølgelig nødvendigt at have en plan. Men det afgørende er i virkeligheden om man kan “lappe hullerne” sådan at man vender udviklingen. Det vil sige at man begynder at skabe en bedre daglig situation, hvor man starter med større overskud og ikke spilder dette oveskud på ting, der ikke har nogen langsigtet værdi.
Hvis man har levet forholdsvis tilfældigt gennem længere tid, vil der være uvaner, som er svære at komme af med. Men hvis man ved, hvordan, så kan det lade sig gøre i løbet af kortere tid end ellers. Hvis man f.eks. har fået et rødvinsforbrug større end det, som er sundt og som skader ens evne til at sove ordentligt, så kan det kræve en indsats over tid at komme tilbage til en situation, hvor det ikke kræver overskud at bryde dette mønster.

Men situationen er derefter, at man både har en uvane mindre og mere overskud at klare sine udfordringer med. På denne måde ligner en god håndtering af impulskontrol en god håndtering af ens økonomi. Man må finde en god balance mellem kortsigtede og langsigtde målsætninger og “investere” klogt. Hvis man har en stabil situation, så vil det være en fordel at øge indsatsen for langsigtede målsætninger. Impulskontrol i hverdagen og håndteringen af ens daglige overskud er nøglen til at gøre dette.

Alle disse ting er specielt vigtigt for de personer, der har en svækket selvkontrol. Det vil sige mennesker der har en ADHD eller borderline diagnose. 

Impulsivitet og impulskontrol:

Læs mere om: Borderline og PAI-BOR [Test]

impulskontrol.dk facebook gruppe

Brug vores facebook gruppe til at diskutere og dele erfaringer.