ADHD og Dopamin mangel

 

ADHD er en neurologisk lidelse, der er karakteriseret ved symptomer som hyperaktivitet, manglende opmĂŚrksomhed og impulsivitet. ADHD-patienter bliver ofte medicineret med methylphenidate (‘Ritalin’). Nu har forskere pĂĽ Okinawas Institut for Videnskab og Teknologi identificeret hvordan bestemte dele af hjernen reagerer pĂĽ methylphenidate. Undersøgelsen tager udgangspunkt i en forstĂĽelse, hvor manglende udskilning af dopamin ses som afgørende for manglende fokus og motivation.

Dopamin er et signalstof, der typisk er aktivt nür noget antyder at vi kan opnü en gevinst eller belønning ved en eller anden slags indsats. Dopamin giver büde en mere motiveret tilstand og et mere snÌvert fokus for opmÌrksomheden, rettet mod mulighederne for at opnü et eftertragtet resultat.

Undersøgelsen forsøger at se pü hvordan methylphenidate indvirker pü dopamin-omsÌtning og oplevelsen af chance for gevinst eller belønning. Hvis man bedre forstür virkningen af methylphenidate, sü kan man muligvis udvikle bedre og mere mülrettede behandlingsmetoder for ADHD, udtaler Furrukawa til ScienceDaily. Det er ogsü muligt at en bedre forstüelse af methylphenidates virkning kan føre til bedre adfÌrdsmÌssige behandlingsmetoder: Det kan f.eks. ske ved at man i højere grad tage hensyn til adhd-hjernens reaktioner pü modtagelse af belønning eller forventninger om belønning.

Undersøgelsen bestod i fMRI skanning af ADHD-patienters hjerner under gennemførelse af et computerspil, der simulerede en gameldags “enarmet tyveknĂŚgt”. Ud over den normale visning af ruller med symboler, sĂĽ viste man ogsĂĽ et af to tegn, der enten signalerede at chancen for at vinde var lille eller at den nu var stor. Dette var altsĂĽ et visuelt signal om at ens chance for gevinst nu var større.

Scanning med fMRI viste at aktivitet i ventral striatum korrelerede med de skiftende chancer for at vinde, men kun hvis den pügÌldende ADHD patient havde taget methylphenidate. De som i stedet havde füet en placebo medicin udviste ingen forskel i reaktionen i striatum ved tegn pü at chancen for gevinst var øget eller reduceret.

Man tager dette som udtryk for at methylphenidate hjÌlper hjernen til at forudsige mulige belønninger og derigennem kan opnü en mere motiveret og fokuseret tilstand.

 
 
 

Kilder: