Amygdala celler modnes i løbet af puberteten

Ny neuropsykologisk forskning viser, at en gruppe neuroner i amygdala forbliver i en uudviklet tilstand gennem hele barndommen. De fleste af dem modner hurtigt i løbet af pubertenten, men nogle forbliver uudviklede gennem hele livet. Derfor mener forkskere nu, at de er nøglen til emotionel fleksibilitet og emotionel lĂŚrning sent i livet. En af undersøgelsens forfattere, Shawn Sorrels, udtaler at: “De fleste hjerneceller er langt mere modnede pĂĽ det tidspunkt, hvor vi bliver født. Det facinerende er, at disse er nogle af de hjerneceller, der modner senest, og at de fleste af dem modner i løbet af puberteten. AltsĂĽ pĂĽ det tidpspunkt, hvor der sker en voldsom udvikling af den emotionelle intelligens.”
Amygdala spiller som bekendt en afgørende rolle for at udvikle passende emotionelle reaktioner pĂĽ de situationer, man møder i sin omverden. I løbet af barndom og specielt under puberteten – lĂŚnge efter at resten af hjernen er fĂŚrdigudviklet – vokser amygdala stadig og kan udvides sine funktioner med millioner af nye celler. Dette menes at vĂŚre en del af den naturlige menneskelige emotionelle udvikling. Den samme udvikling kan vĂŚre afsporet i en rĂŚkke forskellige udviklingsforstyrrelser. For eksempel er denne ekspansive udvikling ikke tilstede hos børn med autisme. En rĂŚkke andre forstyrrelser af normal emotionel funktion, som for eksempel depression, angst, bipolar sygdom, og PTSD er ogsĂĽ blevet knyttet til mangelfuld udvikling af amygdala.
Amygdala celler modnes i løbet af puberteten

Forskning har tidligere vist at en unik gruppe af uudviklede neuroner i den del af amygdala, der kaldes paralaminare kerner (PL), kan hjÌlpe til at forklare amygdalas hastige vÌkst. Men man havde vanskeligt ved at forklare, hvor nye celler i denne vÌkst kom fra, eller hvilken rolle de spiller i den udviklede hjernes kredsløb. Faktisk var det vanskeligt bare at afklare om disse neuroner fungerede stimulerende eller hÌmmende.

I den seneste undersøgelse blev amygdala fra 49 menneskelige hjerner (fra afdøde donore) undersøgt. De fordelte sig aldermÌssigt fra 20 ugers efter undfangelse to 78 ür efter fødsel. Ved brug af anatomiske og molekylÌre metoder, blev cellernes modenshedsstadier og funktion i neurale kredsløb afklaret. Det man fandt, var at andelen af umodne celler i amygdalas PL region forbliver høj gennem hele barndommen, men falder hurtigt i løbet af pubeteten: fra fødsel til 13 ürs alder falder andelen af disse celler fra 90 % til 70 %. Men efter puberteten er kun ca. 20% af dissse celler uudviklede.

Amygdala og emotionel udvikling

Ved at kvantificere forskellige typer af celler kunne forskerne ogsü vise, at mens andelen af umodne celler svinder ind, sü vokser andelen af modne stimulerende celler. Hvilket selvfølgelig tyder pü at de modnede celler udfylder denne funktion i amygdalas emotionelle kredsløb. Man ved stadig ikke nok om, hvilken precis funktion disse celler udfører, men timingen af deres modning tyder selvfølgelig stÌrkt pü en rolle i den omfattende emotionelle udvikling, som sker i løbet af menneskets ungdomsür.

Vi ved alle at teenage ürene typisk forløber med en rÌkke kaotiske forandringer og udvikling af emotionelle reaktioner, baseret pü ny lÌring og nye hormonelle püvirkninger. Samtidigt er puberteten en periode, hvor mange psykiatriske forstyrrelser, der involverer amygdala, kan vise sig. Dette gør det selvfølgelig interessant at se pü amygdalas funktion og udvikling i løbet af denne periode.

Det er ogsü vÌrd at bemÌrke, at selv i de Ìldste hjerner, f.eks. en 77 ürig hjerne, blev der fundet umodne amygdala celler. Det tyder pü at hjerner bibeholder en population af umodne celler, der kan danne grundlag for at nye reaktionsmønstre etableres livet igennem. Dette skal ses i modsÌtning til f.eks. hippocampus, hvor man ser at andelen af umodne celler svinder ind tidligt og ikke kan püvises hos teenagere.

Kilder:

Shawn F. Sorrells, Mercedes F. Paredes, Dmitry Velmeshev, Vicente Herranz-PĂŠrez, Kadellyn Sandoval, Simone Mayer, Edward F. Chang, Ricardo Insausti, Arnold R. Kriegstein, John L. Rubenstein, Jose Manuel Garcia-Verdugo, Eric J. Huang, Arturo Alvarez-Buylla (2019) : “Immature excitatory neurons develop during adolescence in the human amygdala”.