Cannabis forbrug og afhængighed

Hvad er forskellen mellem stort forbrug af cannabis og et mere dagligt forbrug drevet af afhængighed? Hvad driver adfærden, hvilke ændringer skaber et stort forbrug, og hvilke ændringer skaber afhængighed?

Ved hj√¶lp af hjerneskannings-teknologi har man unders√łgt den hjerneaktivitet, der ses hos brugere med et stort forbrug og afh√¶ngige brugere af cannabis. Man viste brugerne cannabis-relaterede billeder mens man registrerede, hvor i hjernen der var √łget aktivitet.

Cannabis forbrug og afhængighed

B√•de de, som havde en relativt tungt forbrug, og de som er afh√¶ngige og har et dagligt forbrug, udviste √łget reaktion i ventral striatum, set i sammenligning med ikke-brugere.

Ventral striatum er et hjernecenter, som oms√¶tter store m√¶ndger dopamin og forbindes med bel√łnnings-oplevelser. Der var hos afh√¶ngige brugere ogs√• en forst√¶rket reaktion i den del af hjernen, som kontrollerer vanedannelse, dorsal striatum.¬†

Dette tolkes som udtryk for, at de mest esktreme brugere, der oplever afh√¶ngighed, faktisk ikke er drevet af bel√łnnende oplevelser ved deres misbrug. I stedet ser forbruget ud til at v√¶re drevet af de cues eller p√•mindelser i omgivelserne, der kan udl√łse vannem√¶ssig adf√¶rd.¬†

Uanset afh√¶ngighed udviste begge typer cannabis brugere desuden √łget impulsivitet.¬†Hvilket m√•ske kan forklare hvorfor cues s√• let udl√łser vane-adf√¶rd.

I de senere år er der sket en legalisering af cannabis brug i dele af USA, men man har stadig ikke overblik over helbredskonsekvenserne af at have et cannabis forbrug eller af at være afhængig af cannabis. Det er derfor vigtigt, at vi bedre forstår, hvordan cannabis påvirker hjernen, og hvordan cannabis kan skabe afhængighed. 

 
 

Kilder: 

ScienceDaily (2019): Formation of habitual use drives cannabis addiction

Xinqi Zhou, Kaeli Zimmermann, Fei Xin, Weihua Zhao, Roelinka T. Derckx, Anja Sassmannshausen, Dirk Scheele, Rene Hurlemann, Bernd Weber, Keith M. Kendrick, Benjamin Becker (2019): Cue Reactivity in the Ventral Striatum Characterizes Heavy Cannabis Use, Whereas Reactivity in the Dorsal Striatum Mediates Dependent Use.