Er du en modig person? Det er godt at være modig, men det er nogle gange også godt at undgå risiko. Hvordan vi holder denne balance kan være afgørende for om vi kommer til skade, mister penge, siger noget, der skaber problemer. Vores hjerne ser ud til at justere løbende, hvor modige vi er. Dette sker ved at perception af risiko øges eller reduceres. Lidt som hvis man skruer op og ned for farved rød i et video-klip.

risiko-aversion

Det har også vist sig, at ego depletion kan øge vores risiko aversion. Det giver god mening som en naturlig reaktion, der bekrænser vores risiko adfærd, specielt når vi er trætte eller har opbrugt vores mentale reserver.

Ego depletion og risiko-aversion

Ego depletion fører til øget risiko-aversion: Gennem en række forsøg  har man undersøgt, hvordan ego depletion påvirker ens tendens til at være mere eller mindre fokuseret på at undgå risiko-elementer, f.eks. ubeskyttet sex, eller gennemføre beskyttende foranstaltninger som f.eks. sundhedsundersøgelser for klamydia eller andre sygdomme.

En anden måde at risiko-aversion viser sig er ved en øget interesse for produkter, der fremmer sikkerhed, som f.eks. beskyttelse mod computer virus. På disse forskellige områder fandt man, at de personer, der havde opbrugt mest af deres overskud også var mere tilbøjelige til at foretage valg, der var mere fokuserede på sikkerhed.

Dette var dog kun tilfælde når forsøgspersonerne havde en oplevelse af at være udsat for en risiko: Hvis ikke der var denne oplevelse af risiko, gjorde ego depletion ikke nogen forskel i forhold til mere sikre valg. Der var f.eks. ikke nogen tendens til at blive undersøgt for nyre-sygdom eller klamydia, hvis ikke forsøgspersonerne havde en oplevelse af, at de var i risikogruppen for disse lidelser.

Ego depletion fører til øget risiko undgåelse
Ego depletion fører til øget risiko undgåelse Ego depletion fører til øget risiko undgåelse

Disse undersøgelser viser at folks oplevelse af risiko ændrer sig ved ego depletion, altså  når mere af deres overskud er opbrugt. Dette svarer godt til noget, som man har iagtaget neuropsykologisk, nemlig at styringen af ens adfærd ved ego depletion skifter fra prefrontal kortex (der er rationelt foukuseret og følger planer) til amygdala, der er fokuseret på overlevelse og mere simpel instinktiv adfærd.
Undersøgelserne viser også, at sikkerhedsfokuseret adfærd ikke bare er udtryk for omtanke og omhyggelighed, men at den ofte kan være drevet af instinktive tendenser til at søge sikkerhed, når man oplever risiko. Det kunne tyde på at ego depletion i naturen er med til at begrænse risiko adfærd, der kunne føre til kvæstelser eller død.

 

Læs mere om:

Økonomi modellen
https://youtu.be/DNlI8uWUOxc

Kilder:

Monika Lisjak and Angela Y. Lee (2014): The Bright Side of Impulse: Depletion Heightens Self-Protective Behavior in the Face of Danger

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.