Eksekutive funktioner og arbejdshukommelse: Glukose
Tl;dr
Eksekutive funktioner og arbejdshukommelse: Opmærksomheds regulering bruges bla.a. til at placere billeder, fakta eller situationer i vores arbejdshukommelse. Denne process kræver tilførsel af energi i form af glukose. Derfor er der er tæt sammenhæng mellem glukose omsætning, eksekutive funktioner og arbejdshukommelse.
Glukose spiller er rolle for eksekutive funktioner og arbejdshukommelse:
Glukose i moderate mængder ser ud til at øge kognitive præstationer. Specifikt ser moderate forøgelser af koncentrationen af glukose i kredsløb ud til at øge evnen til at forme nye hukommelses-spor. Dette er bekræftet gennem forsøg med dyr og mennesker.
Man har længe vidst at kroppens adgang til glukose påvirker vores kognitive funktioner. Det sker bla.a. ved at påvirke omsætningen af acetylkolin, som ofte er en nødvendig (og begrænsende) forudsætning for dannelsen af nye hukommelses spor og dermed for indlæring.
Glukose øger hukommelses funktioner for gnavere over en række forskellige opgaver. Hos mennesker øger glukose hukommelsen for både unge og ældre raske personer og for personer med alzheimers demens eller downs syndrome.

Effekten af glukose på kognitive funktioner over en række forskellige arter og en række forskellige opgaver tyder på, at glukose påvirker de dele af hjernen, som er nødvendige for at danne nye hukommelses spor. Således øges indlæring hos rotter, der får en mikro dosis glukose indsprøjtning i hippocampus.
Glukose er en nødvendig ingrediens i kroppens fremstilling af acetyl-CoA, som igen er nødvendig for fremstilling af acetylkolin, der fungerer som et transmitterstof i hjernen. Derfor vil begrænsninger af glukose medføre begrænsninger af tilgængelig acetylkolin.
Baseret på ovenstående er der sandsynlighed for at glukose øger hukommelses funktioner fordi glukose øger kroppens produktion og frigivelse af acetylkolin.
Glukose reducerer også hyperaktivitet og REM-søvn fremkaldt af cholinerge antagonister (der blokerer acetylkolins virkning).
Der er således en række biokemiske forsøg, der viser at glukose kan ændre og regulere kognitive funktioner, der bruger acetylkolin som transmittersubstans.
Yderligere forsøg har vist at glukose påvirker både arbejdshukommelse (eksekutive funktioner) og rumlig opfattelse.
Dette kan vise sig at være forklaringen på at glukoseomsætning er en faktor i kognitive præstationer og en risikofaktor for depression og anden psykisk sygdom.
Kilder:
M E Ragozzino, K E Unick, and P E Gold, 1996: Hippocampal acetylcholine release during memory testing in rats: augmentation by glucose.
Sundhed.dk: Demens kortlægning af problemadfærd
P-faktor artikler
- Behandling af angst hos autistiske børn
- Komorbid angst hos voskne med Tourettes syndrom
- Bipolar lidelse og komorbide lidelser
- Komorbide diagnoser skyldes genetisk sårbarhed for psykiske lidelser
- Bedre diagnosticering = bedre behandling
- Teknokratiske idealer for psykiatrisk behandling
- Psykiatriens fag-ideologi og faglige mindset
- Komorbide symptomer – komorbide oplevelser
- Kognitive svækkelser ved depression
- Kognitiv dysfunktion ved depression
- Følelser er baseret på kognitiv billeddannelse
- PFC vs. limbisk funktion er nøglen til komorbide symtomer
- Tanke- og koncentrationsbesvær
- Eksekutive funktioner og arbejdshukommelse
- Glukose omsætning, psykiatri og hjernefunktion
- Depression symptomer – Det rugende sind
- Hjernens funktioner – opmærksomheds regulering
- Personlighed sundhed og motion
- Korrelationer og komorbiditeter
- Dunedin undersøgelsen og selvkontrol
- Eksekutive betyder eksekverende
- Hvad er insulinresistens?