Borderline manipulation

Man har tidligere beskrevet borderline patienter som meget manipulerende. Men den traditionelle opfattelse af “borderline manipulation” trĂŚnger pĂĽ mange mĂĽder til en opdatering. Vi er alle i stand til at pĂĽvirke andre mennesker og har lang erfaring med at gøre dette. SĂĽ vi benytter os alle af forskellige typer af “manipulation”.

borderline manipulation

 

Vi sørger f.eks. for at gøre andre personer positivt stemt, inden at vi beder dem om at gøre noget, som vi har behov for, at de gør. Det er manipulation, i den forstand, at vi er mere end naturligt positive, for at fü noget ud af det. Men alle gør det, og ingen finder det specielt mÌrkeligt. Bla.a. fordi det jo ville vÌre ekstremt uhensigtsmÌssigt at starte med at kritisere eller pü anden müde genere modparten, inden at vi fremførte vores ønske.

 

 

Gennemskue manipulation?De fleste mennesker har lang erfaring og relativt gode fĂŚrdigheder i at fĂĽ den slags til at fungere. Vi ved derfor nogenlunde, hvad der vil virke og hvad, der vil synes at vĂŚre for beregnende og som derfor vil blive afvist. Og vi er i stand til at sortere den slags adfĂŚrd fra, inden at vi har sagt noget, der vil blive opfattet negativt.

Men hvad nu, hvis vi ikke havde samme gode evner for at frasortere, ved at hĂŚmme upassende adfĂŚrd? Dette ville i praksis betyde at vi langt oftere ville forsøge at manipulere pĂĽ mĂĽder som er for beregnende, for letgennemskuelige og derfor opfattes som anstødelige. Det anstødelige ved manipulerende adfĂŚrd er ikke, at det kan lykkes, men at det forsøges selv om det kan gennemskues. “Hvad regner du mig for?’” er en almindelig reaktion pĂĽ manipulerende adfĂŚrd, der er for let gennemskuelig.

Som nævnt, så er borderline patienter ofte i langt ringere grad i stand til at hæmme upansende adfærd, og dette omfatter bla.a. manipulerende adfærd, der er for gennemskuelig. Og dette er en langt bedre forklaring på hvorfor og hvordan borderline individer opnår et ry for at være manipulerende: De er simpelthen for dårlige til at manipulere og bliver oftere end andre taget med “fingrene i kagedåsen”.

Af samme grund er den rette holdning for behandlere at være ekstremt tollerant over for “manipulerende adfærd”. Og det er på høje tid at man forholder sig kritisk til det helt ufortjente ry, som borderline patienter har opnået, relativt uforskyldt.

Der har i tidligere teorier om borderline forstyrrelser vÌret en tendens til at se manipulerende adfÌrd som et typisk trÌk ved borderline patienter. Dette har ogsü vÌre et diagnostisk kriterie i  DSM-IV. Marsha Linehan gør op med denne tendens og peger pü den fejlagtige logik, der benyttes: Man slutter fra en følelsesmÌssig oplevelse af at vÌre blevet manupuleret til at det er udtryk for en bevidst intension hos patienten. Der er altsü ikke noget reelt grundlag for denne antagelse ud over ens følelse af at vÌre blevet manipuleret.


Kilder:


Marsha M. Linehan (1993): Cognitive- Behavioral Treatment of Borderline Personality Disorder.