Konsekvenser af søvnmangel

Hvad sker der hvis man ikke sover i 48 timer? Hvad er konsekvensen af at man kun sover 6 timer hver nat? Hvilken indvirkning har søvnmangel pü ens adfÌrd og funktion? Det kan vÌre vigtigt at have en fornemmelse af, hvad søvnmangel kan have af konsekvenser. Det kan i nogle tilfÌlde betyde mindre, at man pü en ferie har festet lÌnge, kørt hele natten eller af andre grunde mangler søvn. Men hvad hvis man hver dag sover for lidt?

Vi ved at søvn er vigtig for hjernen, og at søvnmangel skaber en rĂŚkke problemer. Men hvordan gĂĽr det dagen efter, at man har sovet for lidt? Hvilke ĂŚndringer er almindelige efter at man har sovet for lidt? Forskere pĂĽ Brigham & Women’s Hospital har set pĂĽ data for en rĂŚkke unge skole-elever, der sover for lidt og derfor har risiko-adfĂŚrd. 
De fandt, at der var en markant stigning i risiko-adfÌrd, hvis eleverne sov for lidt. Selvmord er en af de mest almindelige dødsürsager for denne aldersgruppe, og risiko-adfÌrd er en almindelig forløber for selvmord. Det er derfor vigtigt at afklare, hvad der kan fremme eller forebygge risiko-adfÌrd.

konsekvenser af søvnmangel

Ved sammenligning mellem elever, der sov 8 timer eller mere og elever, der sov mindre end 6 timer, viste der sig en rĂŚkke markante forskelle:

  • Elever med søvnmangel var dobbelt sĂĽ tit brugere af alkohol, tobak, pot eller andre stoffer. 
  • De var angav ogsĂĽ dobbelt sĂĽ tit, at de bar kniv eller havde vĂŚret oppe at slĂĽs med andre. 
  • Sandsynligheden for at de overvejede selvmord var tre gange sĂĽ høj.
  • Den største afvigelse var, at sandsynligheden var fire gange sĂĽ stor for, at de havde forsøgt selvmord pĂĽ en mĂĽde, der efterfølgende krĂŚvede behandling.

Kun 30 % af eleverne angav, at de i gennemsnit sov mere end 8 timer før hverdage.

Eksekutive funktioner fungerer ikke uden tilstrÌkkelig søvn

Teenagere med ADHD kan vise sig at have gavn af mere søvn, fordi mere søvn kan gøre det lettere for dem at fokusere, planlÌgge og kontrollere deres følelser. Det viser en undersøgelse, der er foretaget af forskere pü Cincinatti Childrens Hospital  Medical Center. 

I undersøgelsen mülte man hvor godt unge med adhd fungerede pü en rÌkke omrüder for eksekutive funktion. Forsøget var delt i en uge, hvor de unge blev hindret i at sove mere end 6½ time. I den følgende uge fik de unge mulighed for at sove 9½ timer hver nat. 

Efter hvert forsøg blev en test af eksekutive funktioner gennemført (BRIEF2), der müler funktion for arbejdshukommelse, planlÌgning og organisation, emotionel regulering og impulskontrol. 

Disse tests viste tydelige forskelle pü alle disse omrüder ved sammenligning efter en uge med begrÌnset søvn og efter en uge med tilstrÌkkelig søvn. 

 

Kilder

ScienceDaily: Insufficient sleep associated with risky behavior in teens

Science Daily: More sleep may help teens with ADHD focus and organize