Vold i hjemmet er en faktor for børns IQ

 
Børn der oplever vold i deres tidlige tilvÌrelse har større sandsynlighed for at have lav IQ. Det viser en undersøgelse i England foretaget af Dr. Hein Heuvelman fra University of Bristol.
 

Lav IQ er defineret som en test IQ pü under 90. Hvis et barns mor udsÌttes for vold i løbet af graviditeten eller i løbet af barnets første seks ür stiger sandsynligheden for at barnet har en IQ under 90 fra 13% (som er den normale andel) til 22.8 %. Hvis moderen gentagne gange har vÌret udsat for vold, sü stiger sandsynligheden for lav IQ yderligere til 34.6 %.  Det betyder altsü at børn, hvis mor er udsat for vold sü har nÌsten 3 gange sü mange af dem en IQ pü under 90.

De undersøgte børn blev testet med en Wechsler IQ test som en del af en omfattende kohort undersøgelse – The University of Bristol’s Avon Longitudinal Stury of Parents and Children. De dĂĽrlige test resultater er udtryk for en sammenhĂŚng, der er uafhĂŚngig af andre kendte risiko faktorer for lav IQ, som f.eks. brug af alkohol eller cigaretter under graviditet, moders depression, lav uddanelse hos moder og økonomiske problemer i tiden omkring fødsel.

Vold og IQ
 

IQ testen er muligvis ikke en perfekt afspejling af mentale evner, men har vist sig at vĂŚre en god indikator af en rĂŚkke senere sociale resultater og helbredskonsekvenser.

Dr. Heuvelman udtaler at: “Vold i hjemmet er almindelig for børn i UK og en vigtig og ofte overset risikofaktor i børns opvĂŚkst. Kendskabet til konsekvenserne af vold for disse allerede sĂĽrbare børn styrker argumentet for en bedre, mere omfattende og mere tidlig indsats i disse familer. “

 
 
 
 
 
 
 

Kilder:

 
 
 
Kathryn M Abel, Hein Heuvelman, Dheeraj Rai, Nicholas J Timpson, Jane Sarginson, Rebekah Shallcross, Heather Mitchell, Holly Hope, Richard Emsley (2019): Intelligence in offspring born to women exposed to intimate partner violence: a population-based cohort study.