fbpx

Koji I – Vasen

Koji  I – Vasen

En historie fra det gamle Japan om Koji – en ung fyr, som altid kom i vanskeligheder. Han var ret smart og snedig, men kom ofte i vanskeligheder med de ting han fandt på. Fordi der var så meget balade med ham besluttede hans forældre at sende ham væk – sende ham afsted til et buddhistisk kloster. Dengang var det hvad man gjorde i stedet for at sende sine unger på kostskole eller ind til millitæret.

Så Koji drog afsted og startede en ny tilværelse på dette kloster, men desværre så havde han stadig en tendens til at kede sig og til at komme i vanskeligheder. Så ikke længe efter at han var startet blev han sendt op på abedens kontor. Abeden begyndte at snakke om at opføre sig ansvarligt – det kender i sikkert fra jeres egen skoleinspektør eller chef eller lignende.

Og mans han snakkede, spiste han kager fra en stor kagekrukke som han havde stående ved siden af sit skrivebord. Han sad mageligt tilbagelænet – sådan som man kan gøre hvis man er abed – og spiste bidder af kage fra den store krukke.

Koji havde ikke set kage i ret lang tid og hans øjne var ved at ploppe ud af hovedet på ham. Han sagde: “Er det kage du har der?”

Abeden svarede med det samme: “Nej – det er ikke kage. Det er gift for unge drenge som dig. Det er kage for voksne.” Det er den slags løgn som mange voksne kan fortælle til børn, sådan som i sikkert selv ved. Derefter fik Koji sin straf: Han måtte gøre ekstra husarbejde om morgenen og om aftenen når de andre drenge havde fri. Men fordi han var en meget kvik, intelligent og energisk fyr, så klarede han alt dette uden problemer.

Kort derefter skete det – sådan som det ofte skete i japan på den tid – at abeden blev kaldt afsted til et andet kloster. Dengang betød det at en større procession med bærere og tjenere drog afsted med abeden. Faktisk tog mange af klosterets voksne med abeden på turen, men tingene fortsatte som normalt: drengene gjorde det de normalt skulle gøre.

Indtil en dag hvor Koji sad og snakkede med en gruppe af drengene. “Jeg ved hvor vi kan få fat i en krukke med kage!” sagde han. Sent om aftenen brød de ind i Abedens kontor og skaffede sig adgang til hans krukke med kage. Det var en helt enorm kagekrukke – mere end dobelt så høj som en lille dreng. De gik igang med kagerne og spiste hver et par stykker. Og så et par stykker mere. Og hvis de så ikke havde taget flere, så var der måske ikke nogen, som havde opdaget at der manglede noget. Men kort efter – efter at de havde taget et par stykker mere – var krukken pludselig tom. Alle drengene kiggede på hinanden – “gud, hvad gør vi nu? . De slår os ihjel når de finder ud af det! Vi er døde når de kommer tilbage.”

koji I - Vasen

 

Men Koji sagde: “Bare rolig. Jeg har en plan!” Han kiggede ned for enden af kontoret, på hylden bagved Abedens skrivebord, hvor klosterets mest kostbare skat var stillet op. Det var en antik vase, der var mange hundrede år gammel og som var blevet vundet i kamp i en stor krig. Dette var en historie som alle drengene kendte til, denne specielle vase, som virkelig betød meget for klosteret og Abeden.

Koji gik ned til vasen, løftede den op over sit hovede, og kylede den af al kraft ned i gulvet, hvor den splintredes i tusindvis af stumper. Drengene var totalt chokerede. De anede ikke hvad de skulle gøre.

Fortsættes…