fbpx

Øget udbredelse af autisme

En amerikansk undersøgelse har vist at der er sket en 43% stigning i antallet af nye tilfælde af autisme i staten New Jersey i perioden mellem 2010 og 2014. Undersøgelsen der blev offentliggjort i april måned viser at 1 ud af 59 børn eller 1,7 % viser sig at have autisme. I staten New Jersey var andelen 1 ud af 35 eller 3% af alle børn. 

New Jersey har en avanceret og højt udviklet ekspertise i statens autisme programmer, så man vurderer at en del af forklaringen på den høje andel er forklaret ved at man her er bedre til at få diagnosticeret alle mere nøjagtigt og mere komplet. 

Rapportens analyser er baseret på journaler for 129.354 børn som fyldte 4 år mellem 2010 og 2014 og 128.655 børn, som fyldte 8 år i samme periode. APA’s vejledninger for autisme spektrum forstyrrelser i DSM-IV blev fulgt ved alle diagnostiske vurderinger. 

Autisme er to gange mere almindelig blandt drenge end blandt piger, og hvide børn er mere udsat end sorte eller ‘hispanic’ børn. Den gennemsnitlige alder for diagnosticering – 53 måneder – har ikke ændret sig i de sidste 15 år. 

Undersøgelsens forskere kan ikke forklare den store stigning i antallet af diagnoser. De faktorer, som er forbundet med højere risiko er øget alder hos forældre, hvis de er over 30 år, moders sygdom under graviditet, genetiske mutationer, tidlig fødsel (under 37 ugers svangerskab) og antal af fødsler. 

Det er en række kendte faktorer, der påvirker risikoen for autisme, men de kan ikke forklare de stininger, der er iagttaget, udtaler Walter Zahorodny, der var leder af undersøgelsen i New Jersey.  “Det er stadig ukente miljø-faktorer, der udgør risici. Der er derfor behov for mere forksning i ikke-genetiske årsager.”

 

En amerikansk undersøgelse har vist at der er sket en 43% stigning i antallet af nye tilfælde af autisme i staten New Jersey i perioden mellem 2010 og 2014.
Forstyrret adfærd som f.eks. agression, irritabilitet og manglende konformitet er almindelig hos børn med autisme.
Børn med autisme spektrum forstyrrelser har stor risiko for komorbide lidelser, som f.eks. angst. Cool kids ASD er et kognitivt færdigheds-træningsprogram for angst rettet mod autistiske børn.
Sociale vanskeligheder er almindelige blandt anoreksi patiener. Derfor er det vigtigt at afdække kognitive eller andre årsager til ringe social funktion.
Individer med anoreksi, bulimi eller anden spiseforstyrrelse har en signifikant øget dødelighed. Dødeligheden er mest forværret for de, som lider af anoreksi.
previous arrow
next arrow
Slider

Forfatter info:

Lars Steffensen, MSc Psykologi, steffensen@impulskontrol.dk

Mine artikler er en blanding af lettilgængelige introduktioner og artikler om psykologisk og psykiatrisk forskning. Jeg er specielt fokuseret på komorbiditet, eksekutive funktioner og transdiagnostisk behandling.

Download Borderline Kompendium E-book

impulskontrol.dk facebook gruppe

Brug vores facebook gruppe til at diskutere og dele erfaringer.

MediaCreeper

Kilder:

ScienceDaily (2019): Researchers determine New Jersey’s autism prevalence rate for 4-year-olds is one in 35 in new CDC report

Deborah L. Christensen, Matthew J. Maenner, Deborah Bilder, John N. Constantino, Julie Daniels, Maureen S. Durkin, Robert T. Fitzgerald, Margaret Kurzius-Spencer, Sydney D. Pettygrove, Cordelia Robinson, Josephine Shenouda, Tiffany White, Walter Zahorodny, Karen Pazol, Patricia Dietz. Prevalence and Characteristics of Autism Spectrum Disorder Among Children Aged 4 Years — Early Autism and Developmental Disabilities Monitoring Network, Seven Sites, United States, 2010, 2012, and 2014. MMWR. Surveillance Summaries, 2019; 68 (2): 1 DOI: 10.15585/mmwr.ss6802a1