Profil

lars steffensen


Lars Steffensen – mit liv som kaospilot

Det bedste stykke metode jeg nogensinde har lært, var noget jeg fandt i et eksotisk hypno-NLP-salgs kursus, der flød rundt på internettet for en del år siden. Som alle sælgere snakkede den her hypnotisør om at skabe “rapport ” og om at “matche” sin potentielle kunde. Men et kernepunkt var, at man specielt meget burde matche sin modpart ift. præferencer for magtfordeling i dialogen. Linehan snakker faktisk om noget lignende, men ikke helt så specifikt eller detaljeret. Han delte det helt skematisk ind i over, under og lig for hver part, med en anbefaling om at tilpasse sig til modpartens ønsker så længe det var nødvendigt for at udvikle tillid ,og at skifte position, når det senere af hensyn til resultater var nødvendigt.

Den tankegang havde jeg i en noget mere famlende version, da jeg begyndte at arbejde som terapeut. Det første mange gange jeg havde klienter, havde jeg hvergang den samme oplevelse af, at det gik dårligt, for langsomt, og at vi spildte tiden de første 4-6 sessioner. Men det skiftede altid efterhånden som, at der viste sig en brugbar arbejds-relation, baseret på samme forholdsvis lange periode med “spildtid”. Så jeg lærte efterhånden mig selv, at betragte det som en slags prøvetid. Og at betragte det som noget ekstremt vigtigt at gøre rigtigt, selv om “indholdet” af disse sessioner ofte var en slem rodebutik, uden nogen klar retning og uden noget synligt resultat.

Det sære var at alt blev enormt effektivt i den anden ende af samtaleforløbet, fordi der var etableret en naturlig tillid, sådan at begge parter kunne sige tingene ligeud på en basis den tillid, der var opbygget. Dette fænomen har også cementeret min opfattelse af at undgåelse af risiko spiller en ekstrem vigtig rolle i måden man tænker og handler på. Eller omvendt at hensyn til risiko-minimering har en lavine af utilsigtede bivirkninger for ens mental-hygiejne. Når folk ikke har mulighed for dialog præget af tillid, så bliver deres evne til at tænke klart betydeligt forringet. Langsigtet, “bæredygtig” tænkning fortaber sig i larmen af kritik, selvkritik og andre faresignaler.

Et element i personlige kriser er ofte, at man af en eller anden grund mangler adgang til sit nærmeste og mest vitale netværk. Hvilket som regel er et væsentligt element i den vanskelige situation man befinder sig i.
Så man vil ofte opleve at stå alene, og at den tillidfulde dialog man tidligere har haft med bestemte personer ikke længere er en mulighed. Og man vil typisk også finde ud af, at det kan være overraskede vanskeligt at udvikle samme gode tillidforhold med de mere eller mindre tilfældige personer man nu har omkring sig. Mange gode tillidsforhold viser sig at være opstået ud af specielle omstændigheder, forholdsvis tilfældigt og uden at være udtryk for hverken planlægning eller færdigheder. Det er virkelig godt at det ofte kan lade sig gøre, lidt tilfældigt og efter omstændigheder. Men noget af det som psykologer har at byde på er en lidt mindre vilkårlig og mere målrettet evne til at opbygge den tillid, som er nødvendig for at man kan være en attraktiv og brugbar samtale-partner.

 


Med udgangspunkt i forskningsbaseret psykologi forsøger jeg at bidrage til en klar forståelse af menneskets potentiale og metoder til personlig udvikling. De senere år har fokus primært været på risikohåndtering, egen-regulering og eksekutive funktioner.

 

 

 

Med rødder både i en familievirksomhed og uddanelse i evidensbaseret psykoterapi har jeg både en lang personlig erfaring at trække på og en række faglige redskaber, som er anvendelige over for de udfordringer du står over for i din situation.

Psykolog, Cand. psych. fra Aarhus Universitet i 1998, eget firma fra 2008.

Danske Bank

 

 

 

 

Hvis du sender mig en invitation til kontakt på LinkeDin, så kan du følge med, når jeg har skrevet mere om psykologi her eller andre steder. 

View • Lars Steffensen • Cand.psych.'s profile on LinkedIn