fbpx

Ringere styring af amygdala hos autistiske børn med adfærdsforstyrrelser

Mere en en fjerdedel af børn med autisme bliver også diagnostiseret for adfærdsforstyrrelser. Nu har forskerer ved Yale universitetet for første gang identificeret en mulig biologisk årsag til dette: En afvigelse i regulering af emotionelle funktioner i hjernen hos de autistiske børn, der udviser forstyrret adfærd. 

Forstyrret adfærd som f.eks. agression, irritabilitet og manglende konformitet er almindelig hos børn med autisme og er blandt de mest almindelige anledninger til at man starter behandling eller bliver indlagt. På trods af dette, så ved man meget lidt om de biologiske funktioner, der er grundlaget for de forstyrrede adfærdsmønstre hos børn med autisme. 

Forskerne på Yale undersøgte hjeneaktiviteten hos autistiske børn med en fMRI-skanner, både børn med forstyrret adfærd og børn uden forstyrret adfærd. Mens de blev skannet viste man dem billeder af ansigter, der enten udviste frygt eller var rolige og neutrale. 

Forskellen mellem børn med forstyrret adfærd og børn uden forstyrret adfærd viste sig som en reduceret koordination mellem ventrolateral præfrontal kortex og amygdala for de børn med forstyrret adfærd. Forbindelsen mellem pcf og amygdala er en central faktor for emotionel regulering. 

Man har tidligere vist hvordan rationel tænkning i pfc kan dæmpe emotionelle reaktioner i amygdala, mens emotionelle reaktioner i amygdala kan dæmpe rationel tænkning i pfc. Denne to-vejs forbindelse er altså en central faktor for hvordan hjernen koordinerer mellem to centrale hjerne-funktioner: rationel logisk tænkning og sanse-aktiverede emotionelle reaktioner. 

Og der viste sig altså at være en reduceret koordinering mellem amygdala og pfc hos de autistiske børn, der udviste adfærdsforstyrrelser: “Reduceret amygdala-ventrolateral præfrontal kortex funktionel koordinering var associeret med forstyrret adfærd, men ikke med graden af social dysfunktion eller angst. Hvilket tyder på at den reducerede koordinering og den forstyrrede adfærd kan adskilles funktionel fra kerne-symptomer for autisme” udtaler Karim Ibrahim, der er den ledende forfatter af undersøgelses-rapporten.

En amerikansk undersøgelse har vist at der er sket en 43% stigning i antallet af nye tilfælde af autisme i staten New Jersey i perioden mellem 2010 og 2014.
Forstyrret adfærd som f.eks. agression, irritabilitet og manglende konformitet er almindelig hos børn med autisme.
Børn med autisme spektrum forstyrrelser har stor risiko for komorbide lidelser, som f.eks. angst. Cool kids ASD er et kognitivt færdigheds-træningsprogram for angst rettet mod autistiske børn.
Sociale vanskeligheder er almindelige blandt anoreksi patiener. Derfor er det vigtigt at afdække kognitive eller andre årsager til ringe social funktion.
Individer med anoreksi, bulimi eller anden spiseforstyrrelse har en signifikant øget dødelighed. Dødeligheden er mest forværret for de, som lider af anoreksi.
previous arrow
next arrow
Slider

Forfatter info:

Lars Steffensen, MSc Psykologi, steffensen@impulskontrol.dk

Mine artikler er en blanding af lettilgængelige introduktioner og artikler om psykologisk og psykiatrisk forskning. Jeg er specielt fokuseret på komorbiditet, eksekutive funktioner og transdiagnostisk behandling.

 

Download Borderline Kompendium E-book

impulskontrol.dk facebook gruppe

Brug vores facebook gruppe til at diskutere og dele erfaringer.

MediaCreeper

Kilder:

ScienceDaily (2019): Behavioral disorders in kids with autism linked to reduced brain connectivity

Karim Ibrahim, Jeffrey A. Eilbott, Pamela Ventola, George He, Kevin A. Pelphrey, Gregory McCarthy, Denis G. Sukhodolsky. Reduced Amygdala–Prefrontal Functional Connectivity in Children With Autism Spectrum Disorder and Co-occurring Disruptive Behavior. Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, 2019; DOI: 10.1016/j.bpsc.2019.01.009