Ringere styring af amygdala hos autistiske børn med adfærdsforstyrrelser

Mere en en fjerdedel af børn med autisme bliver også diagnostiseret for adfærdsforstyrrelser. Nu har forskerer ved Yale universitetet for første gang identificeret en mulig biologisk årsag til dette: En afvigelse i regulering af emotionelle funktioner i hjernen hos de autistiske børn, der udviser forstyrret adfærd. 

Forstyrret adfærd som f.eks. agression, irritabilitet og manglende konformitet er almindelig hos børn med autisme og er blandt de mest almindelige anledninger til at man starter behandling eller bliver indlagt. På trods af dette, så ved man meget lidt om de biologiske funktioner, der er grundlaget for de forstyrrede adfærdsmønstre hos børn med autisme. 

Forskerne på Yale undersøgte hjeneaktiviteten hos autistiske børn med en fMRI-skanner, både børn med forstyrret adfærd og børn uden forstyrret adfærd. Mens de blev skannet viste man dem billeder af ansigter, der enten udviste frygt eller var rolige og neutrale. 

Forskellen mellem børn med forstyrret adfærd og børn uden forstyrret adfærd viste sig som en reduceret koordination mellem ventrolateral præfrontal kortex og amygdala for de børn med forstyrret adfærd. Forbindelsen mellem pcf og amygdala er en central faktor for emotionel regulering. 

Man har tidligere vist hvordan rationel tænkning i pfc kan dæmpe emotionelle reaktioner i amygdala, mens emotionelle reaktioner i amygdala kan dæmpe rationel tænkning i pfc. Denne to-vejs forbindelse er altså en central faktor for hvordan hjernen koordinerer mellem to centrale hjerne-funktioner: rationel logisk tænkning og sanse-aktiverede emotionelle reaktioner. 

Og der viste sig altså at være en reduceret koordinering mellem amygdala og pfc hos de autistiske børn, der udviste adfærdsforstyrrelser: “Reduceret amygdala-ventrolateral præfrontal kortex funktionel koordinering var associeret med forstyrret adfærd, men ikke med graden af social dysfunktion eller angst. Hvilket tyder på at den reducerede koordinering og den forstyrrede adfærd kan adskilles funktionel fra kerne-symptomer for autisme” udtaler Karim Ibrahim, der er den ledende forfatter af undersøgelses-rapporten.

Autisme, motion og eksekutive funktioner   Børn med autisme (ASD, autisme spektrum forstyrrelser) oplever betydelige udfordringer i forhold til eksekutive funktioner. Nye undersøgelser tyder på, at motion kan forbedre de eksekutive funktioner hos disse børn. Det har man længe antaget, men uden at det er blevet undersøgt til bunds. Nu har en undersøgelse bekræftet, at […]
Amygdala celler modnes i løbet af puberteten   Ny neuropsykologisk forskning viser, at en gruppe nauroner i amygdala forbliver i en uudviklet tilstand gennem hele barndommen. De fleste af dem modner hurtigt i løbet af pubertenten, men nogle forbliver uudviklede gennem hele livet. Derfor mener forkskere nu, at de er nøglen til emotionel fleksibilitet og […]
En amerikansk undersøgelse har vist at der er sket en 43% stigning i antallet af nye tilfælde af autisme i staten New Jersey i perioden mellem 2010 og 2014.
Forstyrret adfærd som f.eks. agression, irritabilitet og manglende konformitet er almindelig hos børn med autisme.
Børn med autisme spektrum forstyrrelser har stor risiko for komorbide lidelser, som f.eks. angst. Cool kids ASD er et kognitivt færdigheds-træningsprogram for angst rettet mod autistiske børn.
Sociale vanskeligheder er almindelige blandt anoreksi patiener. Derfor er det vigtigt at afdække kognitive eller andre årsager til ringe social funktion.
Individer med anoreksi, bulimi eller anden spiseforstyrrelse har en signifikant øget dødelighed. Dødeligheden er mest forværret for de, som lider af anoreksi.
Mænd, der tager anabole steroider, som f.eks. testosteron udsætter sig selv for øget dødelighed og har øget risiko for hospitalsindlæggelser.
Nikki Glaser er komiker og har sit eget radio show i Los Angeles. Hun er ung, moderne, succesfuld, tæt på at blive en verdernsstjerne. Men sådan har det ikke altid været.
previous arrow
next arrow
Slider

Forfatter info:

Lars Steffensen, MSc Psykologi, steffensen@impulskontrol.dk

Mine artikler er en blanding af lettilgængelige introduktioner og artikler om psykologisk og psykiatrisk forskning. Jeg er specielt fokuseret på komorbiditet, eksekutive funktioner og transdiagnostisk behandling.

 

Christoffer Kølgaard – Den Krøllede Hjerne

Visionen med klinikken er overordnet set at gøre en forskel for andre mennesker.

Psykolog Ane Aakerlund

Jeg har en stor ekspertise i arbejdet med særligt sensitive børn, unge, voksne og pårørende

Psykolog Tine R. Holmegaard

Mit fokus er at være hjælpsom for dig og støtte dig til at indgå i de relationer, som er betydningsfulde for dig, bidrage til at udvikle dig og støtte dig i at forvalte dig selv i det, som du står i.

Berg Psykologi

Psykolog Lyngby med fokus på stress og trivselsproblemer - venlig og kompetent

previous arrow
next arrow
Slider

Kilder:

ScienceDaily (2019): Behavioral disorders in kids with autism linked to reduced brain connectivity

Karim Ibrahim, Jeffrey A. Eilbott, Pamela Ventola, George He, Kevin A. Pelphrey, Gregory McCarthy, Denis G. Sukhodolsky. Reduced Amygdala–Prefrontal Functional Connectivity in Children With Autism Spectrum Disorder and Co-occurring Disruptive Behavior. Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, 2019; DOI: 10.1016/j.bpsc.2019.01.009