fbpx

Selvmordstanker behandles bedst med ketamin

Selvmordstanker behandles bedst med ketamin

Ny forskning viser at selvmordstanker kan behandles mere effektivt og hurtigere med ketamin.

Behandling for depression sker ofte over en forholdsvis langvarig periode, hvor patienten kommer sig gradvis og overvinder sin depression “over tid”. Dette kan være acceptabelt, så længe det bare går i den rigtigt retning. Det er selvfølgelig en negativ og ubehagelig tilstand at være i. Men mange andre sygdomme tager også lang tid at behandle og er ofte lige så smertefulde. 

Det eneste, der faktisk haster i behandling for depression er håndteringen af alle tendenser til selvmord. Det kan være afgørende vigtigt at behandle selvmordstendenser hurtigt og effektivt, sådan at overlevelse er sikret. Og her viser det sig, at ketamin udgør en mere effektiv og frem for alt hurtigere virkende behandling end traditionelle former for antidepressiv medicinering. 

Patienter, der i et forsøg blev behandlet med ketamin, oplevede en signifikant reduktion af deres selvmordstanker i løbet af bare 24 timer. Der sås en tendens til øget blodtryk ved denne behandling, men ikke mere end, hvad man ser ved andre former for anti-depressiv medicin. 

De opnåede fremkskridt i forhold til selvmordstanker var stabile og sås også ved en kontrol måling efter en periode på 6 uger.

Der blev også målt større forbedringer af depression, humør og træthedstendenser, sammenlignet med behandling med et traditionelt antidepressiv, midazolam  (hypnotikum af benzodiazepingruppen). 

Man kender ikke den præcise virkningsmekanisme, men statistisk analyse af mediering tyder på, at den antidepressive effekt og effekten på selvmordstanker ikke har same virkningsmekanisme. 

Da ketamin også ofte misbruges af stofmisbrugere, vil det kræve omfattende kontrolforanstaltninger, at åbne for muligheden for ketamin på recept. Men der er altså gode grunde til at se nærmere på disse muligheder.

Kognitiv adfærdsmæssig behandling af depression

Det rugende sind [Depression symptomer]

Test for depression - selv-analyserende tænkning

Genetiske årsager til depression

Apatisk adfærd og depression

Apati og selvsabotage

Apati og behandling for depression

Depresssion og adfærdsmæssig aktivering

Depression anhedoni og dopamin

Tanke- og koncentrationsbesvær

Kognitive svækkelser ved depression

Kognitiv dysfunktion ved depression

Selvmordstanker behandles bedst med ketamin

Hvorfor får man depression af inflammation?

Antidepressiv medicin og Gigtmedicin

Depression og Stress: Forebyggelse med acetyl carnitine

Bipolar lidelse og komorbide lidelser

previous arrow
next arrow
Slider

Forfatter info:

Lars Steffensen, MSc Psykologi, steffensen@impulskontrol.dk

Mine artikler er en blanding af lettilgængelige introduktioner og artikler om psykologisk og psykiatrisk forskning. Jeg er specielt fokuseret på komorbiditet, eksekutive funktioner og transdiagnostisk behandling.

Download Borderline Kompendium E-book

impulskontrol.dk facebook gruppe

Brug vores facebook gruppe til at diskutere og dele erfaringer.

MediaCreeper

Kilder:

Michael F. Grunebaum et. al (2018): Ketamine for rapid reduction of suicidal thoughts in major depression: a midazolam-controlled randomized clinical trial