Test for depressiv selv-analyserende tænkning

En forholdsvis ny test for depression ser på selv-analyserende tænkning og ‘rugende tænkning’. En gruppe forskere har set på årsager til depression og har udviklet en test, der måler hvor meget selv-analyserende tænkning en person har.

Du vil måske mene at vi alle har brug for at analysere hvad vi tænker og hvad vi gør. Og det er rigtigt at det somme tider er nødvendigt at tage stilling til, om man nu også gør ting rigtigt, og om ens tænkning er på rette spor.

Men dette er faktisk sjældent noget alvorligt problem. Det som derimod er et meget almindeligt problem, er en tendens til konstant selv-analyse og et evigt fokus på egne fejl og mangler. 

Faktisk er der mange ting, der tyder på at depression er en slags udtryk for et behov for at overveje sit liv og sine tendenser. Man kan forstå dette som en periode, hvor sindet tvinges til at revidere sin egen aktivitet. Hvilket jo forklarer forbindelsen mellem selv-analyse og tendenser til depression. 

Problemet er at folk i vores kultur har alt for let ved at blive deprimerede og at det ville være godt at finde mere effektive måder at undgå dette på. Og selv-analytisk tænkning er en interessant størrelse i den forbindelse. Selv-analytisk tænkning er faktisk en del af grundlaget for at nogle mennesker kan udvikle en klinisk depression.

Det viser sig at folk, der har mere intens selv-analyserende tænkning også har en større tendens til depressive symptomer. Så det er interresant at se på hvor meget forskellige menneskers tænkning er præget af selv-analyse og ‘rugende’ overvejelser af negative sider ved selvet. 

Dels kan det være med til at afgøre hvilken behandling, der er behov for og det kan sige noget om, hvem der er i risiko-zonen for at udvikle en depression. Ved mange somatiske (kropslige) sygdomme er depressive symptomer en hindring for et godt behandlingsforløb og test af denne art kan måske hjælpe til at identificere, hvem der kunne have gavn af anti-depressiv indsats som en del af deres behandling for en sygdom. 

previous arrow
next arrow
Slider

Berg Psykologi

Psykolog Lyngby med fokus på stress og trivselsproblemer - venlig og kompetent

Psykolog Ane Aakerlund

Jeg har en stor ekspertise i arbejdet med særligt sensitive børn, unge, voksne og pårørende

Christoffer Kølgaard – Den Krøllede Hjerne

Visionen med klinikken er overordnet set at gøre en forskel for andre mennesker.

Psykolog Tine R. Holmegaard

Mit fokus er at være hjælpsom for dig og støtte dig til at indgå i de relationer, som er betydningsfulde for dig, bidrage til at udvikle dig og støtte dig i at forvalte dig selv i det, som du står i.

previous arrow
next arrow
Slider

Kilder:

Skye P. Barbic, Zachary Durisko,Paul W. Andrews (2014):
Measuring the Bright Side of Being Blue: A New Tool for Assessing Analytical Rumination in Depression